Σύγχυση και διαφωνίες στις συζητήσεις του ΔΝΤ - iefimerida.gr

Σύγχυση και διαφωνίες στις συζητήσεις του ΔΝΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας «διάλογος κωφών» έγινε, σήμερα στην Ουάσιγκτον, μεταξύ των κρατών μελών του ΔΝΤ, που κλήθηκαν να κάνουν μια κοινή «διάγνωση» για τη χρηματο-πιστωτική κρίση,η οποία προκαλεί αναταραχή ανά τον πλανήτη, ιδίως όμως στη Δύση, σημειώνει στη σημερινή ανταπόκρισή του απ την Ουάσιγκτον το Γαλλικό πρακτορείο.

Οι Ευρωπαίοι διακήρυξαν ότι «η στρατηγική τους έναντι της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι η ενδεδειγμένη», οι Αμερικανοί όμως επιθυμούν «να γίνουν απ αυτούς ακόμα περισσότερα πράγματα», με τους Βραζιλιάνους να διαπιστώνουν ότι «αμφότεροι είναι στην πραγματικότητα ανοχύρωτοι, σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική φάση».

«Αρα, η ευκαιρία στους κόλπους του ΔΝΤ για συμπτώσεις απόψεων, προς το παρόν είναι πολύ περιορισμένη», εκτιμά το Γαλλικό πρακτορείο.

Διιστάμενες θέσεις

«Κατ' εμέ παρουσιάζεται αβέβαιη η προοπτική, δεδομένων των επίμονων ανησυχιών για τον κίνδυνο απ το δημόσιο χρέος, επίσης απ τη χαρακτηριστική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, απ την έντονη άνοδο της βούλησης αποφυγής ανάληψης οικονομικού κινδύνου, απ την ευμεταβλητότητα στις αγορές» ανέφερε στην παρέμβασή του ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις νομισματικές-οικονομικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Επίσης, ο Επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι, είναι λυπηρές οι επιπτώσεις, που απορρέουν από την επιβάρυνση της κρίσης στην Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούμενες έντονα ότι, «η πυργκαγιά θα επεκταθεί, ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους κι ειδικά στους ιθύνοντες στην ευρωζώνη να εξεύρουν την οριστική λύση στα προβλήματα της περιοχής τους», προσθέτει ο ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου.

«Καθίστανται αναγκαία τα επιπλέον μέτρα, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των δεσμεύσεων, να δημιουργηθεί η «αντι-πυρική ζώνη», που θα αποτρέψει μια ακόμα σοβαρότερη διάδοση της κρίσης», δήλωσε με έμφαση ο αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. «Η απειλή για έναν καταρράκτη στάσεων πληρωμών, συνωστισμών στις τράπεζες, για εναν καταστροφικό κίνδυνο, θα πρέπει οπωσδήποτε να εκλείψει, άλλως θα υπονομευθούν οι όποιες προσπάθειες γίνονται (στην αντίθετη κατεύθυνση) στην Ευρώπη όμως και πέραν αυτής».

«Η δική μου ελπίδα είναι, επ' ευκαιρία των ετήσιων συνελεύσεων ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν δεν επιλύσουμε κατ'ανάγκην όλα τα προβλήματα, δεδομένου ότι εδώ δεν αποφασίζουμε για όλα, τουλάχιστον να καταλήξουμε σε μια κοινή διάγνωση γιαυτά τα προβλήματα» δήλωσε -με πνεύμα σαφώς συναινετικότερο- η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που ομολογουμένως χαίρει εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

Η προσπάθεια ας μην υπονομευθεί, η κρίση ας μη γενικευθεί

Ο γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία τάχθηκε, στην παρέμβασή του, υπέρ «σημαντικών επιπλέον πόρων και πλέον αξιόπιστων μηχανισμών» (...) «ώστε να αποτραπεί η διάδοση κι η προοπτική τα δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων κρατών να υπονομεύσουν την πορεία σε όλη τη ζώνη» του ΟΟΣΑ.

«Ας αναλογιστεί η ευρωζώνη, πόσο κρίσιμο ρόλο έχει» προέτρεψε τέλος στη δική του παρέμβαση ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στην ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ.

«Στο παρελθόν, προγράμματα του ΔΝΤ απέτυχαν» επισήμανε ο υπουργός των Οικονομικών της λατινο-αμερικανικής χώρας, Γκουΐντο Μαντέγκα.

Συγχρόνως, άφησε να εννοηθεί ότι ευνοεί μια αποτελεσματικότερη απερικανική παρέμβαση και δράση απ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε η κρίση αυτή να τιθασευτεί.

«Πάντως, οι πλουσιοπάροχες νομισματικές πολιτικές, από τα κράτη εκείνα, που έχουν τα λεγόμενα αποθεματικά νομίσματα, λίγο συνεισέφεραν κατ'εμέ στην οικονομική ανάκαμψη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ