Deutsche Bank: Πολύ αργές οι διαπραγματεύσεις -Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Deutsche Bank: Πολύ αργές οι διαπραγματεύσεις -Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξαιρετικά αργή και πολύ μικρή είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την επταμερή Σύνοδο μέχρι και σήμερα, την ώρα που ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα, τονίζει η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής γερμανικής τράπεζας η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, η πίεση για την Ελλάδα εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας είναι ασφυκτική, ενώ το πιο πιθανό είναι η χώρα να μην καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ.

Κατά την έκθεση της τράπεζας, οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες επειδή η λίστα που πρέπει να συμφωνηθεί δεν αποτελεί ένα περιορισμένο σύνολο μέτρων, αλλά μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Παράλληλα, οι συζητήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διαδικαστικά προβλήματα, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών στην Αθήνα έχουν δυσκολίες να κανονίσουν συναντήσεις με τις τεχνικές ομάδες των υπουργείων και τον έλεγχο των στοιχείων.

Η Deutsche Bank αναφέρει ότι μεταξύ των δύο πλευρών τρία είναι τα ζητήματα-αγκάθια στα οποία «κολλούν» οι διαπραγματεύσεις:

  • H κυβέρνηση προτείνει μια θεσμική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατάργηση των εργασιακών νόμων που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν μειωθεί, με το μεγαλύτερο εμπόδιο να είναι η απορύθμιση της αγορές ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
  • Δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους και το δημοσιονομικό κενό του 2015.Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος λίγο πάνω από το 1%, ενώ οι θεσμοί προβλέπουν έλλειμμα λόγω της μεγάλης επιδείνωσης στο outlook για την ανάπτυξη.

Ετσι, κατά την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για την Ελλάδα, με τρία σενάρια να είναι τα επικρατέστερα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων:

  • Θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία, όμως, θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο
  • Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει απρόθυμα σε αυτή τη λύση, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα θα τη στηρίξουν και
  • Κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιταχύνει μία σειρά γεγονότων, όπως η αποτυχία αποπληρωμής του ΔΝΤ ή των εντόκων γραμματίων που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ