Ετσι θα είναι η νέα ΕΡΤ: Με 2.500 υπαλλήλους και οικονομικό εξορθολογισμό - iefimerida.gr

Ετσι θα είναι η νέα ΕΡΤ: Με 2.500 υπαλλήλους και οικονομικό εξορθολογισμό

 Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έγγραφο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππα, διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση σε ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τα κριτήρια επαναπρόσληψης των εργαζομένων της αλλά και για το πόσο θα αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος.

Ο υπουργός Επικρατείας στο έγγραφο του σημείωσε πως το συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ θα ανέρχεται στους 2.500 εργαζομένους.

«Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη ΔΤ (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με 2μηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500 οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ», αναφέρει.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί, επιδιώκεται αρχικά η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και όλα αυτά τόσο υπό τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ως προς το παρεχόμενο περιεχόμενο) όσο και των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Με το παρόν ν/σ, όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Παππάς, οδηγούμαστε στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία του δημόσιου φορέα, αποφεύγοντας τις δαιδαλώδεις και νομικές και κανονιστικές διαδικασίες.

Η επωνυμία ΕΡΤ επανέρχεται όχι μόνο για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους αλλά και για την αποκατάσταση της διαρρηγμένης σχέσης του κοινωνικού συνόλου με τον δημόσιο φορέα.

Ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ταυτόχρονα πως επιτυγχάνεται ο πραγματικός οικονομικός και διοικητικός εξορθολογισμός της ΕΡΤ ΑΕ και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας γίνεται ανταγωνιστικός μέσα από ένα ασφαλές ουσιαστικό και νομικό πλαίσιο στελέχωσής του. Επιπλέον, η οικονομική εξυγίανση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα επιτυγχάνεται μέσω ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, της μείωσης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, της κατάργησης των υψηλών αποδοχών και των προνομίων του δημόσιους ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας παραμένει το ανταποδοτικό τέλος ύψους 3 ευρώ μηνιαίως ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Περαιτέρω, μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες λόγω κατάργησης διοικητικών οργάνων και αντίστοιχων παροχών και προνομίων, αλλά και του περιορισμού των εξωτερικών και μεικτών παραγωγών.

«Δεδομένου ότι το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα μέχρι σήμερα επίπεδα και ο στόχος είναι η ΕΡΤ να λειτουργήσει και πάλι με πλήρη σύνθεση προσωπικού και τεχνικών μέσων και η αντίστοιχη παραγωγή και εκπομπή περιεχομένου, καθίσταται σαφές ότι στόχος είναι μια δραστική αύξηση της αποδοτικότητας της νέας ΕΡΤ με μείωση σπατάλης και βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Επιπλέον, κρίνεται ως ύψιστης σημασίας η αναγκαιότητα να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο της ΕΡΤ στη διαφημιστική αγορά» αναφέρει ο υπουργός και επικαλείται συγκριτικά στοιχεία από τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στα κράτη- μέλη της ΕΕ που δείχνουν ότι η ΕΡΤ είναι κάτω από τον μέσο όρο και σε ετήσιο τέλος ανά νοικοκυριό και σε απόλυτο αριθμό εργαζομένων και σε αντιστοιχία υπαλλήλων ανά κατοίκους της κάθε χώρας.

Η Ζωή «μπλόκαρε» το νομοσχέδιο;

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Βουλής μπλόκαρε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, καθώς, το θεώρησε «απαράδεκτο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε πίσω το νομοσχέδιο και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, αλλά και την απαλοιφή ορισμένων διατάξεων που κρίνονται άσχετες με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.

Στο νομοσχέδιο είχε προστεθεί ως άρθρο η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Φόβοι για την τύχη του νομοσχεδίου δεν εκφράζονται αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η κα Κωνσταντοπούλου θέλησε με αυτή την κίνηση να μείνει σταθερή στη δέσμευσή της πως θα τηρεί τους κανόνες καλής νομοθέτησης και δεν θα δέχεται νομοσχέδια με άσχετες διατάξεις.

Τα αρμόδια υπουργεία προχώρησαν στην απαλοιφή της επίμαχης διάταξης και ζήτησαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους νέα έκθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ