CNBC: Οι αγορές δεν φοβούνται ένα Grexit -Είναι σαν λόξιγκας που θα περάσει - iefimerida.gr

CNBC: Οι αγορές δεν φοβούνται ένα Grexit -Είναι σαν λόξιγκας που θα περάσει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δράμα του ελληνικού χρέους γίνεται ολοένα και πιο δύκολο να επιλυθεί. Οι διαπραγματευτές χάνουν την υπομονή τους και οι παράγοντες των διεθνών αγορών, κατά ένα παράδοξο τρόπο, αδιαφορούν για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσεγγίσει την ακραία λύση της εξόδου από το ευρώ;

Είναι, όντως, παράδοξη η στάση τους; Αναλυτές της αγοράς μιλώντας στο CNBC εξηγούν πως πλέον υπάρχει ένας σταθμισμένος κίνδυνος γύρω από το Grexit που δεν φαίνεται να επηρεάσει τον γενικότερο κανόνα, αλλά θα περιοριστεί στα στενά ελληνικά περιθώρια σε σημείο που να μπορεί κανείς να μιλήσει για χάος και τραγικές συνέπειες.

«Ο Μάικλ Στρόμπαεκ της Credit Suisse αναφέρει: «Μεσοπρόθεσμα, υπάρχει μια σαφής πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη και αυτό διότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας είναι ''διαβόητα αναποτελεσματικές''. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να κάνουμε με έναν... μαύρο κύκνο, αλλά υποθέτω με έναν γκρι κύκνο. Δεν νομίζω ότι οι αγορές θα ταραχθούν από ένα Grexit. Ακόμη και αν τα επιτόκια ανέβουν σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει, αυτό δεν θα είναι μια καταστροφή». Εννοώντας πως οι άλλες ευάλωτες χώρες (σ.σ.: Ισπανία και Ιταλία) θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε σχετικά χαμηλά ποσοστά χρηματοδότησης. Συνολικά, η Credit Suisse είναι θετική ως προς τις ευρωπαϊκών αγορές μετοχών, επισημαίνοντας πως η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, τα χαμηλά επιτόκια και η χαμηλές τιμές του πετρελαίου λειτουργούν υπέρ τους.

Γενικότερη αισιοδοξία

Όπως αναφέρει το άρθρο του CNBC, «η ελβετική τράπεζα δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει έτσι την κατάσταση. Το 60% των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων είναι υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών, σύμφωνα με έρευνα της BofA τον Μάρτιο». Ο Ζακ Σάμερσκεϊλ της Babson Capital Managment, σημειώνει από τη μεριά του: «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν αλλάζει σε τίποτα την απόδοση που λαμβάνουν σήμερα οι επενδυτές μας. Μάλιστα, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι η ελληνική περίπτωση είναι κάτι σαν λόξιγκας που κάποια στιγμή θα περάσει

Βασικοί συντελεστές

H σχετικά αισιόδοξη άποψη της αγοράς για ένα Grexit, οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και μόλις 68 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Επίσης, σημειώνουν το προφανές: η οικονομία της Ελλάδας είναι σχετικά μικρή με το ΑΕΠ της να συνεισφέρει μόλις το 1,35% του ΑΕΠ της ΕΕ. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια ιδεολογική δυσκολία στην ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, θα πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο Credit Suisse grexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ