Tη Δευτέρα κρίνεται η τύχη του Παλαιστινιακού κράτους - iefimerida.gr

Tη Δευτέρα κρίνεται η τύχη του Παλαιστινιακού κράτους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το απόγευμα της Δευτέρας θα διεξαχθεί η διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξεταστεί το αίτημα Αμπάς για πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό.Η Ουάσινγκτον, απ την πλευρά της, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι, στη διαβούλευση για το ανωτέρω θέμα στο Σ.Ασφάλειας, ως μόνιμο μέλος του που είναι, θα προβάλει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), που διαθέτει.

«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους περνά μέσα απ τις άμεσες διαπραγματεύσεις (των ενδιαφερόμενων). (Αυτή) δεν περνά μέσα από μια συντόμευση», ανέφερε η μόνιμη πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κα Σούζαν Ράις, στον ιστότοπό της στο Twitter.

Απ' την άλλη η Ρωσία αναμένεται να ψηφίσει υπέρ του Παλαιστινιακού αιτήματος «εφόσον το θέμα αυτό έλθει προς ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο «μια πηγή προσκείμενη στη ρωσική μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ»

Νέο χρονοδιάγραμμα για ειρηνευτικές διαδικασίες, το σκέφτεται το Ισραήλ

Το «Κουαρτέτο» (ΟΗΕ,ΕΕ,ΗΠΑ,Ρωσία) πρότεινε, «εντός μηνός» να επανέλθουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Εξέφρασε, συγχρόνως , την ελπίδα "μέσα σε ένα τρίμηνο" οι δύο πλευρές "να έχουν καταθέσει "τις συνολικές προτάσεις τους, στους τομείς της ασφάλειας και τις εδαφικές τους διαφορές".

«Το χρονοδιάγραμμα», που τώρα τίθεται, «είναι έως τα τέλη του '12 να έχει προκύψει μια μέσω διαπραγματεύσεων ειρηνική επίλυση» της μακρόχρονης διένεξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανέφερε εξάλλου το «Κουαρτέτο».

Το διεθνές φόρουμ συνήλθε χθες στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (για τις ΗΠΑ η κα Χίλαρι Κλίντον, τη Ρωσία ο κ. Σεργκέι Λαβρόφ, την ΕΕ η κα Κάθριν Αστον). Για τον ΟΗΕ συμμετείχε ο γγ Μπαν Γκι Μουν.

Το Ισραήλ «μελετά» την πρόταση του Κουαρτέτου για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε χθες ένας ισραηλινός αξιωματούχος.

«Είμαστε στην διαδικασία της εξέτασης της διακήρυξης» του Κουαρτέτου , είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ κάλεσε νωρίτερα το Ισραήλ να «αδράξει την ευκαιρία που του πρόσφερε το Κουαρτέτο» για την Μέση Ανατολή για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να αναστείλει την ανέγερση νέων εποικισμών.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας βάσει του Οδικού Χάρτη και του διεθνούς δικαίου αλλά και το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις δικές του και να σταματήσει τον εποικισμό στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερεκάτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ