Ο Αντόνιο Μπόρχες, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ευρώπη, υποστήριξε χθες ότι οι εκκλήσεις να υπάρξει μια μεγάλης κλίμακας κεφαλαιουχική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) είναι υπερβολικές. Υποστήριξε μάλιστα πως η στήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι απεριόριστη, τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα.
Σημείωσε ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ έχουν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την Ελλάδα όσο χρειαστεί, αρκεί οι Έλληνες κάνουν όσα πρέπει να κάνουν. «Γνωρίζουν το διακύβευμα» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο Μπόρχες, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, δήλωσε στην Ουάσινγκτον πως «όσοι υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε έναν γιγαντιαίο ΕΜΧΣ πάνε πιο πέρα από αυτό που είναι λογικό» να γίνει. Πρόσθεσε, μιλώντας στην διάρκεια των ετήσιων συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι «ο ΕΜΧΣ είναι ένα κεντρικό συστατικό στοιχείο στην προσέγγισή μας για την διαχείριση της κρίσης, αλλά δεν αποτελεί τη λύση για κάθε πρόβλημα».
Οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στην διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας επέκτασης του ΕΜΧΣ, που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν τάσσονται υπέρ της άποψης ότι ο μηχανισμός θα έπρεπε να διαθέτει περισσότερα κεφάλαια.
Ο Μπόρχες τόνισε από την πλευρά του ότι χρειάζεται «συλλογική προσέγγιση» και συντονισμένη δράση.
Σε μια συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα στο Βρότσλαβ της Πολωνίας ο Γκάιτνερ πρότεινε να υιοθετηθεί η μόχλευση του ΕΜΧΣ και να επεκταθούν οι πόροι του, κατά το υπόδειγμα όσων είχε κάνει η Ουάσινγκτον στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Αυτή την εβδομάδα, ο Ρεν πρότεινε έναν παρόμοιο μηχανισμό, με τη χρήση κεφαλαίων από τον ΕΜΧΣ για να εγγυοδοτούνται μεγαλύτερα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο οι προτάσεις αυτές συναντούν την έντονη αντίθεση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χθες ότι οι συμφωνημένες αλλαγές στον ΕΜΧΣ --οι οποίες τίθενται σε ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα-- θα τον καταστήσουν ικανό «να αντιδρά κατάλληλα σε όλες τις εξελίξεις».