Υπέρ της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας για την τροφοδοσία της Ευρώπης, με επέκταση του αγωγού Turkish Stream που σχεδιάζεται να φθάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα τάχθηκε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συλλογικό, κυβερνητικό επίπεδο και από τον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απριλίου, ανέφερε ωστόσο ότι σε περίπτωση που αποφασισθεί να προχωρήσει το σχέδιο τα οφέλη για τη χώρα θα είναι «εξαιρετικά έως πολύ εξαιρετικά».
Ο κ. Λαφαζάνης αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας κ. Π. Καμμένου για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ρωσικές εταιρίες θα συμμετάσχουν στις έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο δήλωσε:
«Θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτή η οριοθέτηση είναι πάγια επιλογή και θέση της κυβέρνησης και θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Βεβαίως, σε περιοχές που δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η Τουρκία έχει καμία νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης, υπάρχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα, εντός των 6 μιλίων κάθε χώρα να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες. Μιλάμε για τις περιοχές που χρειάζονται οριοθέτηση, δεν είναι όλο το Αιγαίο, είναι οι περιοχές όπου συνορεύουν οι θαλάσσιες δυνατότητες της ηπειρωτικής Τουρκίας με τα ελληνικά νησιά. Εκεί χρειάζεται οριοθέτηση την οποία επιδιώκουμε με βάση το δίκαιο της θάλασσας. Και τόνισα την ανάγκη να υποβοηθηθεί από την ΕΕ η οριοθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο».
Να περάσει από την Ελλάδα ο αγωγός για να μην γερμανοποιηθεί η Ευρώπη
Ο σχεδιασμός για τον αγωγό φυσικού αερίου, εφόσον υιοθετηθεί προβλέπει την επέκτασή του από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς τα Σκόπια, τη Σερβία και την κεντρική Ευρώπη. Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισε την ανάγκη ο αγωγός αυτός να μην έχει την τύχη προηγούμενων σχεδίων όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream και τάχθηκε κατά της θέσης της Ρωσίας σε «ενεργειακή καραντίνα».
Τόνισε ακόμη ότι αν δεν υπάρξει αυτός ο αγωγός, θα υπάρξει μονοπώλιο διασύνδεσης της Ρωσίας με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, κάτι που "θα ενίσχυε περαιτέρω τη γερμανοποίηση της Ευρώπης και δεν θα βοηθούσε την ισότιμη συνεργασία χωρών και λαών".
«Η Ελλάδα δεν είναι δορυφόρος κανενός»
Απαντώντας δε σε ερωτήσεις για πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΕ ή των ΗΠΑ αναφορικά με την διέλευση του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας ο υπουργός, αφού επεσήμανε ότι η επέκταση του αγωγού θα γίνει στη βάση της εθνικής και της Κοινοτικής νομοθεσίας, τόνισε "Η Ελλάδα δεν έχει συμπλέγματα, δεν είναι δορυφόρος κανενός και δεν είναι υποτελής ενεργειακά σε καμία μεγάλη δύναμη ή σε καμία συμμαχία χωρών. Η Ελλάδα θέλει να ασκήσει ανεξάρτητη εθνική ενεργειακή πολιτική που να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο ενδεχόμενες συμφωνίες κρατών-μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες να τίθενται υπό τον προέλεγχο της ΕΕ. Αυτό καταργεί κάθε εθνική ευελιξία και αναγορεύει την ΕΕ σε ανεξέλεγκτο υπεραφεντικό στις ενεργειακές πολιτικές των κρατών. Δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα να ασκούμε εθνικές πολιτικές εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δεν θέλουμε να παραδοθεί η Ευρώπη στα χέρια των νέων 7 ενεργειακών εταιριών, θέλουμε να αναπτύξουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία θα μειώνει τις ενεργειακές τιμές και το κόστος ενεργειακής τροφοδοσίας σε πρώτες ύλες".
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ ο κ.Λαφαζάνης είπε ότι τέθηκε ζήτημα μείωσης της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου και της ρήτρας take or pay (βάσει της οποίας η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ανεξάρτητα από το αν τις έχει καταναλώσει), θέματα που θα συζητηθούν περαιτέρω με τη ρωσική πλευρά. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε για συμμετοχή ρωσικών εταιριών στο διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ενώ τάχθηκε κατά του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία και ζήτησε την εξαίρεση της Ελλάδας από το ρωσικό εμπάργκο για τα αγροτικά προϊόντα, ζήτημα για το οποίο, όπως είπε, ευελπιστεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα
Νέο ξεκάθαρο «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του δεν έθεσε θέμα χρηματοδότησης της χώρας από τη Ρωσία, ενώ για το θέμα του ΟΛΠ και των ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι οι θέσεις του είναι γνωστές και ισχύουν και ότι στον ενεργειακό τομέα δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων ενεργειακών εταιριών.