Kήποι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας, Φεστιβάλ Αθηνών, ενετικό φρούριο στο Ρέθυμνο, οθωμανικά μνημεία στη Θεσσαλονίκη Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οδός Πατησίων, Αιγάλεω αλλά και Μπιενάλε της Βενετίας...
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα βαθιά ίχνη που θα αφήσει όλο το 2015 ο ΝΕΟΝ στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Της τέχνης που αποτελεί κάτι περισσότερο από αντικείμενο θαυμασμού ή προβληματισμού. Της τέχνης που ενεργοποιεί, που μπορεί να συνεπάρει, να εκπαιδεύσει, να παρακινήσει. Της τέχνης που μπορεί επιτέλους να κινήσει έναν ειλικρινή διάλογο. Ο οργανισμός ΝΕΟΝ μόλις ανακοίνωσε το πρόγραμμα του για το 2015 που δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την παρουσίαση εκθέσεων υπό την απόλυτη εποπτεία του, αλλά και την σημαντική υποστήριξη προς φορείς, καλλιτέχνες και ομάδες σε όλη τη χώρα. Καλλιτέχνες, πολίτες, χώροι, διάλογος ενεργοποιούνται.
Στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής
Από τη στιγμή που ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανακοίνωσε το 2012 τη δημιουργία του οργανισμού ΝΕΟΝ αποσαφήνισε πως δεν θα δημιουργήσει ένα χώρο δράσης και παρουσίασης, αλλά θα ενεργοποιήσει χώρους στην πόλη και την περιφέρεια. Μετά τη Γεννάδειο Σχολή, την αρχαία αγορά, τη Ρωμαϊκή αγορά, η επόμενη έκθεση στην Αθήνα θα γίνει στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής σε συνεργασία με την Whitechapel Gallery (26 Μαΐου – 26 Ιουλίου 2015)
Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει, στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, έργα για δημόσιο χώρο µε τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery.
Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 15 ξένοι καλλιτέχνες με δανειζόμενα έργα από συλλογές καθώς και 5 νέες παραγωγές από τους έλληνες καλλιτέχνες Αθανάσιο Αργιανά, Ελένη Καμμά, Διονύση Καβαλλιεράτο, Αλίκη Παλάσκα και Κώστα Σαχπάζη. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει εικαστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
Ο ΝΕΟΝ στο Φεστιβάλ Αθηνών
Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ θα συμμετάσχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2015 με την έκθεση Renaissance Stories (4 Ιουνίου- 24 Ιουλίου). Η έκθεση, σε επιμέλεια του Δημήτρη Παλαιοκρασσά, θα παρουσιάσει νέες παραγωγές έργων από πέντε σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν έργα αποκλειστικά για το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2015, αντλώντας έμπνευση από μια ιστορική εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη του 1974.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Δήμητρα Βάμιαλη, Κώστας Ιωαννίδης, Μάρω Μιχαλακάκου, Σάββας Χριστοδουλίδης και Αλέξανδρος Ψυχούλης. Η έκθεση προτείνει τη μεταφορική επαναφήγηση της προσωπικής ιστορίας του Κανιάρη μέσα από το πρίσμα της σημερινής Ελλάδας, μέσα από το βλέμμα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών.
Μια έκθεση με σταθμούς σε Ρέθυμνο και Θεσσαλονίκη
Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση ‘Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και τη Διευθύντρια Μαρία Μαραγκού, σε συνεπιμέλεια Δημήτρη Παλαιοκρασσά. Η έκθεση, μετά τη λήξη της στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, θα φιλοξενηθεί από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 2 Μάη ως τις 27 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στον αρχαιολογικό χώρο του Ρεθύμνου, στο ενετικό φρούριο Φορτέτζα εντός του Τζαμιού Καρά Μουσά Πασά). Ακολούθως, από τον Νοέμβριο του 2015 ως τον Φεβρουάριο του 2016 θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και σε οθωμανικά μνημεία της πόλης.
Η επιλογή των έργων διεθνών και ελλήνων καλλιτεχνών είναι εμπνευσμένη από το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα από την Ασκητική του. Φιλοδοξεί να βάλει τα έργα σε διάλογο μεταξύ τους αλλά και με την Ασκητική, ώστε να φωτίσει τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με το Μουσείο Καζαντζάκη και θα παρουσιάσει στην έκθεση το χειρόγραφο της Ασκητικής, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη.
Community Projects 2015 στην Περιφέρεια Αττικής
Το Community Project είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε ο ΝΕΟΝ το 2014, με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας, τα οποία βασίζονται στη συμμετοχή των κατοίκων, ομάδων και καλλιτεχνών. Τα Community Projects αποτελούν ένα ζωντανό πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, στο οποίο οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν μαζί µε τους πολίτες τα θέματα που απασχολούν τις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες. Για το 2015, ο ΝΕΟΝ θα υλοποιήσει δύο community projects επιδιώκοντας σταθερά να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στην αποκατάσταση της σχέσης του με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.
PATISSION AREA: URBAN DETAILS II
Πρόκειται για ένα σύνολο δράσεων οι οποίες εξελίσσονται κλιμακωτά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην ευρύτερη περιοχή της οδού Πατησίων, σε επιμέλεια και οργάνωση του Λουκά Μπαρτατίλα σε συνεργασία με την Ουρανία Μαυρίκη. Είναι το επόμενο στάδιο της καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας “Αστικές Λεπτομέρειες, τρέχουσες σκέψεις επί της Πατησίων” που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2014, ως μέρος του χορηγικού προγράμματος του Οργανισμού ΝΕΟΝ.
Με βάση το τρίπτυχο Τέχνη-Χώρος-Άνθρωπος, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική προβολή της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής και η εξερεύνηση των μελλοντικών δυνατοτήτων της, μέσα από συμμετοχικά έργα. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς, ομάδες πολιτών και σχολεία αλλά και μέσα από δράσεις που θα προκύψουν, με σκοπό να παραχθεί ένας νέος τρόπος γνώσης, ανάγνωσης και αντίληψης για τη γειτονιά, ο οποίος και θα παρουσιαστεί στο τέλος της χρονιάς.
AIGALEO CITY 2
Το community project «Αιγάλεω Σίτι» που ξεκίνησε το 2014, εξελίσσεται διατηρώντας τη λογική των πολλαπλών αφηγήσεων, οι οποίες συνθέτουν μια ευρύτερη αφήγηση για την πόλη του Αιγάλεω και την ευρύτερη ζώνη των δυτικών προαστίων. Προστίθενται νέα projects και πολλαπλές δράσεις στο δημόσιο χώρο του Αιγάλεω, τα οποία θα υλοποιηθούν από διαφορετικές ομάδες της Αθήνας, σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους.
Μία εκτενής ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση, ένα φωτογραφικό project, μία υπαίθρια δράση σε άμεση επαφή με το κοινό, μία ταινία μικρού μήκους, ένα πρωτότυπο παιχνίδι ανταλλαγής προφορικών ιστοριών αλλά και ο χορός, βρίσκονται στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους του «Αιγάλεω Σίτι». Το Αιγάλεω Σίτι υλοποιείται από τη locus athens υπό την επιμέλεια των Μαρία-Θάλεια Καρρά & Όλγα Χατζηδάκη.
Αθήνα -Έργο στην πόλη 2015
Το 2014 ο ΝΕΟΝ ανέθεσε τη δημιουργία έργου για την Αρχαία Αγορά στην Αιμιλία Παπαφιλίππου. Για το 2015, ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται με την καλλιτέχνη Μαρία Λοϊζίδου και την επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, και προτείνει τη δημιουργία μίας in situ εφήμερης δημόσιας εγκατάστασης. Μέσω της εγκατάστασης αυτής εξετάζεται η μνήμη, το ίχνος, η σωματικότητα, το θραύσμα και ο τελετουργικός ρόλος της τέχνης σε σχέση με το χώρο. Η εικαστική εγκατάσταση έχει μελετηθεί σε διάλογο με αρχαιολόγους και έχει κατατεθεί προς τελική έγκριση.
Έκθεση Mario Merz στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει έκθεση του Mario Merz σε επιμέλεια του Paolo Colombo, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το Fondazione Merz και τη γκαλερί Bernier-Eliades. Η έκθεση (22 Οκτωβρίου 2015 – 31 Ιανουαρίου 2016) παρουσιάζει έργα του Ιταλού καλλιτέχνη του κινήματος Arte Povera σε σχέση με την μαθηματική ακολουθία Fibonacci που ο ίδιος ο καλλιτέχνης εισήγαγε στο έργο του το 1970. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη έκθεση του έργου του Mario Merz σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα. Το παράλληλο πρόγραμμα θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, με ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε συνεργασία με το συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σειράς εκθέσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΕΟΝ, με σκοπό την παρουσίαση κάθε διετία μιας συνεργασίας–διαλόγου μεταξύ ενός διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη και ενός διεθνώς αναγνωρισμένου επιστήμονα θετικών επιστημών. Η αλληλόδραση αυτή θα επικεντρώνεται στη διαδικασία κατανόησης αλλά και τη χρήση των θετικών επιστημών με απρόσμενους τρόπους στο πλαίσιο της πρακτικής τους.
Συμπράξεις, δημιουργία εξωστρέφεια
Ο ΝΕΟΝ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χρηματοδοτεί τη δραστηριότητα της Outset.Ελλάδoς, παράρτημα του διεθνούς φορέα πολιτισμού Outset Contemporary Art Fund Αγγλίας, µε στόχο τη στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών, νέων παραγωγών και νέων πρωτοβουλιών τέχνης τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό. Για το 2015 στηρίζονται οι ακόλουθες τις πρωτοβουλίες:
‘AGRIMIKÁ - Why look at animals?’, της Μαρίας Παπαδημητρίου, συμμετοχή στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, Ελληνικό Περίπτερο, 9 Μαΐου – 22 Νοεμβρίου 2015
Το Radio Athènes ανεξάρτητο μη κυβερνητικό οργανισμό για τη σύγχρονη τέχνη. Το Radio Athènes θα συνεχίσει το έργο και θα επεκτείνει το δίκτυο και το πρόγραμμα που έχουν ήδη αναπτυχθεί μέσα από τις δραστηριότητες των γκαλερί Nice and Fit, Βερολίνο, Helena Papadopoulos και MelasPapadopoulos στην Αθήνα από το 2004. Για το 2015 το Radio Athènes παρουσιάζει τους καλλιτέχνες Fischli & David Weiss, Kirsty Bell, Κώστας Σαχπάζης καθώς και μία σειρά από ομιλίες | www.radioathenes.org
Το State of Concept, γκαλερί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Αθήνα, με σκοπό την προώθηση ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, τη λειτουργία του οποίου ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά από την ίδρυσή του. Για το 2015 το State of Concept φιλοξενεί τους καλλιτέχνες Hera Buyuktaşcıyan, Mihuț Boșcu Kafchin, Laure Prouvost, Μαργαρίτα Μποφίλιου | www.stateofconcept.org
Έκθεση ‘Genuine Fake’ στο Σαχτούρειο Γυμνάσιο Ύδρας στο πλαίσιο του θεσμού Hydra School Projects, που συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες οι Cyril Duval, Gerd Rohling, Verouska, Ανδρέας Λώλης, Δημήτρης Αντωνίτσης. Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουνίου – τέλος Σεπτεμβρίου 2015.
Ο ΝΕΟΝ συμπράτει με το ΕΜΣΤ
Ο ΝΕΟΝ συνεχίζει να στηρίζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συμβάλλοντας στη λειτουργία και τη βιωσιμότητά του, με σκοπό την ανάδειξη και κατανόηση της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού. Με τη χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ, υλοποιούνται ήδη τα παρακάτω προγράμματα:
Εμπλουτισμός της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ
Από το 2012, ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά το ΕΜΣΤ µε δύο ετήσια προγράμματα που έχουν σκοπό τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.
Ο ΝΕΟΝ προσφέρει 50.000 ευρώ ετησίως για αγορά έργων επιλογής του Μουσείου από τη διεθνή έκθεση Frieze Art Fair. Το 2014 αγοράστηκαν τα έργα SPRD 13, 2012, SPRD 15, 2012, SPRD II - 5, 2013, SPRD II - 6, 2013 του βραζιλιάνου καλλιτέχνη Iran Do Espirito Santo καθώς και το The Prestige of Terror, 2010 των Adam Broomberg & Oliver Chanarin. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία χρόνια και ολοκληρώνεται το 2015. Παράλληλα, κάθε χρόνο δωρίζεται ένα νέο έργο επιλογής του Μουσείου, µε τη συνεργασία των οργανισμών Outset και International Production Fund.
Η διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣΤ έχει ενημερωθεί για τη σταθερή πρόθεση του Οργανισμού να υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί και να ξεκινήσουν με τη λειτουργία του νέου κτιρίου. Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παραμένει σταθερός στη δέσμευσή του να υλοποιήσει τα παρακάτω:
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το παρακάτω πρόγραμμα του ΝΕΟΝ έχει ήδη ανακοινωθεί το 2014 και αποτελεί δέσμευση του Οργανισμού η οποία θα υλοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας του νέου κτιρίου.
Annual Commission Series στη Στέγη του ΕΜΣΤ
Ετήσιος θεσμός που αφορά στην ανάθεση σε διεθνείς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο που θα εκτίθεται στη στέγη του ΕΜΣΤ, με επιµελητεία του ΕΜΣΤ.
Εμβληματικές Εγκαταστάσεις στο ΕΜΣΤ
Οργάνωση και χρηματοδότηση περιοδικών εμβληματικών εγκαταστάσεων από διεθνή μουσεία και τη Συλλογή ∆.∆ασκαλόπουλου, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα στο ΕΜΣΤ.
Ταυτόχρονα ο ΝΕΟN υλοποιεί προγράμματα υποτροφιών και επιχορηγήσεων, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Πληροφορίες για τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη επικοινωνηθεί στο website του Οργανισμού neon.org.gr καθώς και στη σελίδα του ΝΕΟΝ στο Facebook: facebook.com/NEONGREECE.