Νέα βόμβα ευρωπαϊκής προέλευσης έσκασε το βράδυ της Παρασκευής, αναφορικά με το ελληνικό Χρέος, ρίχνοντας ενδεχομένως φως στις αινιγματικές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε περί αλλαγών στους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται το BLOOMBERG, το "κλειδί" είναι η επέκταση της δυνατότητας επαναγοράς Χρέους πέρα από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή στο σύνολο του Χρέους!Ειδικότερα, μια από τις θετικές παραμέτρους της απόφασης της 21ης Ιουλίου είναι η δυνατότητα επαναγοράς Χρέους ύψους 20 δισ ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του Χρέους κατά 12%. Σύμφωνα, ωστόσο, με το σχετικό έγγραφο, εξετάζεται το ενδεχόμενο η δυνατότητα επαναγοράς να αφορά στο σύνολο των ελληνικών ομολόγων, ανεξαρτήτως εάν αυτά λήγουν μετά το 2020 ή όχι, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση από το βάρος του Χρέους. Όσον αφορά στη διαδικασία, προτείνεται μοντέλο "Ολλανδικής δημοπρασίας", με τη χρήση βραχυπρόθεσμων τίτλων που θα εκδώσει το EFSF.
Οι πληροφορίες αυτές προστίθενται στη "βροχή" των τελευταίων ωρών με δηλώσεις, διαψεύσεις και εκτιμήσεις περί ενδεχόμενης ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπου ακόμα και εκείνοι που υποτίθεται ότι κινούν τα νήματα αποδεικνύονται πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, με πιο χαρακτηριστική τη περίπτωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που προανήγγειλε αλλαγές στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, με βάση τα στοιχεία της αξιολόγησης που θα κάνει η Τρόικα! Αλλαγές, που δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες παραμέτρους των αποφάσεων του Ιουλίου θα αφορούν, δηλαδή εάν θα αφορούν στο κομμάτι του νέου δανείου προς την Ελλάδα, στη διάρκεια του νέου δανείου, στα επιτόκια του νέου δανείου ή αν θα αφορούν στη συμμετοχή των ιδιωτών όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται "κούρεμα" 21%.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν οι δηλώσεις Σόιμπλε δεν σχετίζονται με τις πληροφορίες περί επέκτασης της δυνατότητας επαναγοράς στο σύνολο του Χρέους, τότε στη καλύτερη περίπτωση προαναγγέλλουν προσαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στα δεδομένα της μεγαλύτερης ύφεσης, της δυσκολίας επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων άρα και της απομάκρυνσης του στόχου μείωσης του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Σε αυτή τη περίπτωση, οι όροι του νέου "πακέτου" βοήθειας θα γίνουν ευνοϊκότεροι για να ενισχύσουν την ελληνική προσπάθεια, αλλά και η εποπτεία πολύ αυστηρότερη.
Το κακό σενάριο, παραπέμπει στις πληροφορίες περί γερμανικού "Σχεδίου Β", όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται "κούρεμα" 50%. Το λεπτό σημείο σε αυτή τη περίπτωση, είναι εάν το "κούρεμα" αυτό θα εθελοντικό ή υποχρεωτικό, γιατί στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε πλέον για ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως ακριβώς προεξοφλούν όλο και περισσότεροι αναλυτές...
Γιώργος Παππούς