Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους Eυρωπαίους εταίρους, την ώρα που η λίστα των μεταρρυθμίσεων και η διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των θεσμών.
O πρωθυπουργός τα τελευταία 24ωρα «έτρεξε» τις διαδικασίες, ενημερώνοντας Βουλή, υπουργούς και κόμμα για τις νέες εξελίξεις σχετικά με τις διαβουλεύσεις, ενώ απώτερος σκοπός της Αθήνας είναι να ξεκλειδώσει το ταχύτερο δυνατό η ρευστότητα και να σταματήσει το μαρτύριο της σταγόνας. Την ίδια στιγμή, η Ανγκελα Μέρκελ υποστηρίζει πως θα στηρίξει την Ελλάδα αν η κυβέρνηση παρουσιάσει ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο.
Μέρκελ: Δουλεύουμε όλοι για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ
«Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε προετοιμασμένη να εξαντλήσει τα όρια της δυσαρέσκειας των Γερμανών ψηφοφόρων, στην προσπάθειά της να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, εφόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει αυτό που πρέπει και παρουσιάσει ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο», αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Όπως επισημαίνεται, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε από το Ελσίνκι, το οποίο επισκέφθηκε, ότι «δεν καθοδηγείται από δημοσκοπήσεις που αφορούν την εσωτερική αντιπολίτευση για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Μέρκελ ανέφερε: «Αυτό που κάνω από πολιτικής πλευράς δεν στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες διαφέρουν αρκετά, αλλά μάλλον στο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες που όλοι μας έχουμε». Και πρόσθεσε: «Αυτή θα είναι μια μακρά διαδικασία συζητήσεων. Όλοι δουλεύουμε για να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει ως μέλος στην ευρωζώνη».
Τα μηνύματα Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς
Σε μία εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση, μέσα σε υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός έστειλε από τη Βουλή πολλαπλά μηνύματα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και προτάσσοντας τα επίδικα της διαπραγμάτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
• Στηρίζετε την εθνική προσπάθεια ή θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε στα αγκάθια;
• Δεν έχει υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο, αυτό είναι δικό σας (σ.σ.: εννοεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) προνόμιο.
• Θέλουμε μια νέα συμφωνία για την ανάπτυξη με αναδιάρθρωση του χρέους.
• Η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία.
• Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που από το καλοκαίρι δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της.
• Παρατάθηκε η δανειακή σύμβαση, αλλά έφυγε η 5η αξιολόγηση και μπήκε η ελληνική λίστα.
• Εθνική διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στη λιτότητα ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου;
Οι εθνικές «κόκκινες γραμμές»
Η ελληνική πλευρά δεν κρύβει πως η εξεύρεση λύσης είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης, ενώ ολόκληρες παράγραφοι από τον πολυσέλιδο φάκελο της λίστας μπαίνουν και βγαίνουν μέχρι να βρεθεί η "χρυσή τομή".
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας εμφανίστηκε ανένδοτος πως δεν θα υπάρξει υλοποίηση κανενός υφεσιακού μέτρου, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς τομείς. Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεν συζητά:
• ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, μη επαναφορά συλλογικών συμβάσεων σε μια κατεστραμμένη αγορά εργασίας
• ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: μειώσεις σε κύριες και επικουρικές, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης
• ΦΠΑ: αύξηση ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στον τουρισμό
Από κει’ και πέρα, υπάρχει μια σειρά και από άλλα κρίσιμα «κεφάλαια» όπως είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις), αλλά και η επέκταση ή μη του ΕΝΦΙΑ που προκαλούν «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ασκούνται πιέσεις.
Ασφυκτικές ημερομηνίες
Σύμφωνα πάντως με τον «οδικό χάρτη» που έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πρώτο crash-test των 18 μεταρρυθμίσεων στην περιβόητη λίστα από το Brussels Group, έρχεται αύριο ο έλεγχος του Euro Working Group που αφορά στα τεχνικά σημεία και στην κοστολόγηση. Επόμενος σταθμός που είναι και ο επιθυμητός, είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία όταν και εφόσον οριστεί θα εγκρίνει-εκτός σοβαρού απροόπτου- το ελληνικό σχέδιο, προκειμένου να μπει τέλος στο πρόβλημα ρευστότητας για να ανοίξει η ευρωκάνουλα.