Μύλος επικρατεί τις τελευταίες ώρες γύρω από τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά στο Brussels Group.
Το μεσημέρι της Δευτέρας βγήκε στη δημοσιότητα η λίστα με τις ελληνικές προτάσεις όπου υπάρχει κοστολόγηση των μέτρων και ανάλυση των στόχων της κυβέρνησης για έσοδα 3,7 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα κυκλοφόρησε και η πληροφορία πως εκτός από αυτή τη δέσμη προτάσεων υπάρχει και μια δεύτερη στις Βρυξέλλες η οποία θα... ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή.
Διευκρινίσεις από το Μαξίμου: Δεν είναι ολόκληρη η λίστα
Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου, σε νέα άτυπη ενημέρωσή του επισημαίνει ότι η λίστα που έχει διαρρεύσει δεν είναι ολόκληρη και πως υπάρχουν ακόμη αρκετά σημεία.
«Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν διαρρεύσει στον τύπο ανταποκρίνονται σε αρκετές περιπτώσεις σε σημεία της λίστας που έχει στείλει η Κυβέρνηση στo Brussels Group. Παρόλα αυτά δεν εκφράζουν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, αφού υπάρχουν σημαντικά περισσότερες και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση» σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης.
Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις
Παράλληλα, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση επισημαίνει ότι:
Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται σε καλό κλίμα και αναγνωρίζεται –και από τις δύο πλευρές- ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης.
Διάφορα δημοσιεύματα που επιμένουν να παρουσιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είτε είναι «απροετοίμαστη» είτε ότι «υπάρχουν τριβές» μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας, αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα.
Η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες.
Η διαβούλευση πάντως συνεχίζεται επί του κειμένου των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Στη λίστα αυτή δεν υπάρχουν υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που μεταφέρουν τα βάρη από τα συνήθη υποζύγια στους έχοντες και κατέχοντες.
Διάψευση για το επειδόδιο Χουλιαράκη-Παναρίτη και επίθεση σε δημοσιογράφους και μίντια
Είναι φανερή η αγωνία αλλά και η ταύτιση διαφόρων συστημάτων, εγχώριων και εξωχώριων, να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιστρέψουν οι πιο ακραίοι μνημονιακοί στην κυβέρνηση και η τρόικα στα υπουργεία.
Τους ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι:
- Ο Γ. Χουλιαράκης ήταν από την πρώτη μέρα (Σάββατο, 18.03.2015) στο Brussels Group. Όπως, βέβαια, ήταν και όλη η διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής πλευράς. Δεν πήγε, λοιπόν, κ.λπ. Ας το διορθώσουν….
- Δεν έστειλε κανέναν… «πυροσβεστήρα» ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Γιατί ποτέ δεν έγιναν «μαλλιά-κουβάρια» ο Γ. Χουλιαριάκης με την Έλενα Παναρίτη. Ας το αλλάξουν….
- Ποτέ δεν έχει εκφράσει ο Γ. Χουλιαράκης την δυσφορία του για τη λίστα – στο σημείο αυτό παραδέχονται ότι υπάρχει λίστα γιατί έτσι τους βολεύει… Ας μάθουν ότι ο Γ. Χουλιαράκης είναι ένας από τους συγγραφείς της λίστας που, πλέον, έχει διαρρεύσει και στο διαδίκτυο. Υπάρχει, λοιπόν. Ας το παραδεχτούν….
- Ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του Σόϊμπλε δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ημερομηνία για το Eurogroup καθώς «αυτό σχετίζεται και με το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει καμία πρόταση της ελληνικής πλευράς στα χέρια μας. Αυτήν τη στιγμή οι Υπουργοί Οικονομικών δεν συμμετέχουν ενεργά καθώς περιμένουν ακόμα τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς». Τι είπε, λοιπόν, ο Μ. Γιέγκερ; Ότι δεν συμμετέχουν ενεργά οι υπουργοί Οικονομικών, που συγκροτούν το Eurogroup, το οποίο περιμένει την ολοκλήρωση των εργασιών του Brussels Group προκειμένου η λίστα να πάει στο Euroworking Group, κ.λ.π. Ας μη συνεχίσουν να διαστρεβλώνουν….
- Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε να τονίσει πως για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων περιμένει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που εκτυλίσσονται στο πλαίσιο του Brussels Group.
- Το να γράφει επωνύμως δημοσιογράφος σε twitter ότι υπάρχει πληροφορία ότι το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας θα ανακοινώσει στάση πληρωμών και στη συνέχεια να ισχυρίζεται ότι μια πληροφορίας είναι, δεν δεσμεύεται από κάτι και μπορεί να πέσει έξω δεν είναι και τόσο δεοντολογικό. Ούτε, βέβαια, ευσταθεί αυτό που υποστηρίζει ότι τα social media είναι κάτι άλλο. Η πρόκληση ανησυχίας δεν είναι κάτι άλλο, ενώ υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος μπορεί να πέφτει και έξω. Ας το παραδεχτεί. Έστω και μετά την ομιλία Τσίπρα…
Αναλυτικά η λίστα κοστολογημένη
Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα καταγράφονται με λεπτομέρεια και, κυρίως, κοστολογημένα, τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προσδοκώντας καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3,7 δισ. ευρώ
Αναλυτικά τα πιο σημαντικά από αυτά:
- 725 εκ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού
- 350 εκ. ευρώ από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ
- 350 εκ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες
- 600 εκ. ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών
- 300 εκ. ευρώ από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
- 270 εκ. ευρώ από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας
- 250 εκ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
- 225 εκ ευρώ από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
- 200 εκ. ευρώ από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα
Στο καθαρό αποτέλεσμα έχει συμπεριληφθεί ματαίωση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (326 εκατ. ευρώ), επαναφορά 13ης σύνταξης για φτωχούς (600 εκατ. ευρώ) και η διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου για το ΕΚΑΣ (80 εκατ. ευρώ).
Ιδιωτικοποιήσεις
Μάλιστα στο κείμενο προβλέπονται και τουλάχιστον τρεις ιδιωτικοποιήσεις με έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, 700 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα 2,2 δισ. ευρώ που ήταν οι αρχικοί στόχοι.
Οι βασικές αποκρατικοποιήσεις:
- ΟΛΠ
- ΟΔΙΕ
- 14 περιφερειακά αεροδρόμια
Οι προτάσεις για διαρθρωτικά μέτρα
Τέλος η Αθήνα προτείνει και τα παρακάτω διαρθωρικά μέτρα:
- Ενίσχυση της αυτονομίας της ΓΓΔΕ
- Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις
- Εκσυγχρονισμός Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κατάργηση εξαιρέσεων
- Σύστημα συμψηφισμών οφειλών προς και από το Δημόσιο
- Οργανικός Νόμος για τον Προϋπολογισμό
- Εξωδικαστικός συμβιβασμός για "κόκκινα" δάνεια
- Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας για τη μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων- ηλεκτρονικό σύστημα για την αποφόρτιση των δικαστηρίων
- Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
- Όχι στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
- Ναι στην πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου αλλά με σταδιακή μείωση των ειδικών επιδομάτων σε 70.000 υπαλλήλους (κυρίως εφοριακούς, τελωνειακούς)
«Οχι» σε φόρο «λίπους» – Αίνιγμα ο ΕΝΦΙΑ
Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε ότι υπάρχει σκέψη για fat tax, δηλαδή φόρου σε τρόφιμα με λιπαρά και ζάχαρη, ενώ όσον αφορά στους ΕΦΚ σε τσιγάρα- ποτά, επί του παρόντος δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση τους.
Αινιγματικός ήταν ο ίδιος αξιωματούχος ως προς την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, αφού αν και παραδέχθηκε ότι ο φόρος πρέπει να αλλάξει κι ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ότι «εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, κάτι που υπάρχει μένει ως έχει», κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι για να εφαρμοστεί ο ΦΜΑΠ, θα πρέπει να νομοθετηθεί εγκαίρως το νέο πλαίσιο. Σταδιακή θα είναι και η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν έχει συσταθεί καν ειδική Ομάδα Εργασίας για την επεξεργασία της νέας φορολογικής κλίμακας.
Εν αναμονή της «μάχης των αρχηγών» στη Βουλή
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός θα διασταυρώσει τα ξίφη του με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς στην αίθουσα της Ολομέλειας
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει την κατάσταση την οποία κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση
Επιπλέον, θα εξηγήσει τη διαπραγματευτική τακτική η οποία οδήγησε στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη περιγράφοντας τι κέρδισε η ελληνική πλευρά.
Παράλληλα, αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν ξεκάθαρη θέση αν θέλουν να εφαρμόσει η χώρα το Μνημόνιο ή να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση για να βγει η χώρα από τη λιτότητα.