Στο Ελσίνκι για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία συζήτησε με τον Φιλανδό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Σταμπ.
Οπως μεταδίδει και το Reuters, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε μεταξύ άλλων για το ελληνικό ζήτημα ότι δεν της προκαλεί έκπληξη ότι έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια οι συζητήσεις, καθώς έτσι συμβαίνει πάντα.
Η κα Μέρκελ πάντως τόνισε αναφορικά με τις προτάσεις της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, ότι υπάρχει ευελιξία στην ελληνική πλευρά ως προς αυτές. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα πρέπει το συνολικό πλαίσιο των προτάσεων να βγάζει νόημα.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η κα. Μέρκελ επισήμανε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η πολιτική της Γερμανίας ήταν πάντοτε προσανατολισμένη προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να μην υπάρξει κάτι δυσάρεστο.
«Το ερώτημα είναι, μπορεί και θα εκπληρώσει η Ελλάδα τις προσδοκίες που έχουμε όλοι» δήλωσε η Merkel κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ελσίνκι, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Μπορεί να υπάρξει μεταβολή αναφορικά με τα μέτρα που μία κυβέρνηση επιλέγει αλλά στο τέλος το γενικό πλαίσιο πρέπει να βγάζει νόημα» πρόσθεσε.
«Το είδαμε αυτό στην Ιρλανδία όταν η νέα κυβέρνηση άλλαξε κομμάτια του προγράμματος. Αλλά στο τέλος η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας πρέπει να αποκατασταθεί. Η Ελλάδα συνομιλεί με τους θεσμούς τώρα. Περιμένουμε για αυτές τις συνομιλίες. Και θα περιμένουμε για την αξιολόγηση των θεσμών».
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπ προειδοποίησε από την πλευρά του ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα, λέγοντας πως δεν πρέπει να αλλάξουν οι όροι για την παροχή βοήθειας.
Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει στείλει ολοκληρωμένη λίστα στην Ευρωζώνη -Δεν έχει οριστεί Eurogroup
Απόλυτα ξεκάθαρος εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ για το τι πρέπει να προηγηθεί της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά δεν έχει υποβάλλει τις προτάσεις της στην Ευρωζώνη και ότι οι συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Το πιο ουσιαστικό, όμως, ήταν όταν εξήγησε ποιο είναι το βασικό κριτήριο, από την πλευρά της Γερμανίας, για να «ξεκλειδώσει» η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα.
Είπε χαρακτηριστικά: «Η ελληνική Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις προτού υπάρξει περαιτέρω βοήθεια προς την Αθήνα», ενώ σε ερώτηση αν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για Eurogroup, απάντησε: «Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα».
Αγωνία για τις αντοχές των κρατικών ταμείων το επόμενο 15νθήμερο -Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα
Ευρώ ευρώ ή μάλλον λεπτό λεπτό, μετράνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στον ΟΔΔΗΧ το θησαυροφυλάκιο του Κράτους, με ορατά τα σημάδια αγωνίας για το πώς θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα οι υποχρεώσεις του επόμενου 15νθήμερου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Όπως επισημαίνουν έμπειροι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου, ο Απρίλιος υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν «χαλαρός» μήνας, αφού ούτε οι πληρωμές τόκων είναι μεγάλες- περίπου 200 εκατ. ευρώ- ούτε οι πληρωμές στο ΔΝΤ απαγορευτικές. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, η ανταπόκριση στις υποχρεώσεις είναι πρόκληση.
Ο «Γολγοθάς» για τα κρατικά ταμεία αρχίζει πριν καν μπει ο Απρίλιος. Στην εκπνοή του Μαρτίου, θα πρέπει να πληρωθούν για μισθούς και συντάξεις 1,1 δισ ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά καλύπτονται οριακά από τα repos με τα ρευστά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου. Στις 8 Απριλίου υπάρχει έκδοση εντόκων γραμματίων για να ανανεωθούν 1,4 δισ ευρώ.
Η δυσκολία της έκδοσης είναι ότι πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές περίπου 750 εκατ. ευρώ, που αυτή τη στιγμή κατέχουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην έκδοση. Με εντολή του Μάριο Ντράγκι, οι ελληνικές τράπεζες ΔΕΝ μπορούν να καλύψουν αυτό το "κενό". Μια ημέρα μετά, στις 9 Απριλίου, θα πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν 448 εκατ. στο ΔΝΤ και είναι ενδεικτικό ότι στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγή ασυρμάτου για το εάν υπάρχουν τα αναγκαία ρευστά για να καλυφθεί η συγκεκριμένη πληρωμή.