Όλα τα εκκρεμή ζητήματα, οι προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, και οι διαδικασίες για την επιστροφή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετέχει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, θα συναντηθεί αργά σήμερα το μεσημέρι με τον επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom Αλεξέι Μίλερ και το απόγευμα με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ.
«Αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και την κατάσταση γύρω από την ακύρωση της κατασκευής δύο υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ρωσία αναμένει ότι θα προταθεί από την Ελλάδα ένα ισοδύναμο από οικονομική άποψη σχέδιο στη θέση των υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο στον ποταμό Αχελώο», η κατασκευή των οποίων έχει ανασταλεί για οικολογικούς λόγους. Αυτό αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, που σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να θέσει και το θέμα ανανέωσης της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα ζητήσει να μειωθούν οι προβλέψεις προστίμων κατά το σύστημα «take or pay», εφόσον είναι μικρότερη του συμφωνηθέντος η κατανάλωση, καθώς και η τιμή του χορηγούμενου φυσικού αερίου.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται επίσης η πρόσκληση της ρωσικής πλευράς να συμμετάσχει στον υπό προκήρυξη διαγωνισμό για παραχώρηση υποθαλάσσιων οικοπέδων για την άντληση πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές στην ελληνική αντιπροσωπεία.
Επίσης θα συζητηθούν οι προοπτικές επιστροφής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, καθώς η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι προετοιμάζεται για την άρση των αντικυρώσεων έναντι Ελλάδας, Κύπρου και Ουγγαρίας. Ως προς τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», που αναμένεται να καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «θα ακούσουμε και θα κρίνουμε στην Ελλάδα πλέον, σύμφωνα με το δημόσιο και εθνικό συμφέρον», παρατήρησαν καλά ενημερωμένες πηγές στην ελληνική αντιπροσωπεία.