Με την κυβερνητική σύσκεψη να είναι επί θύραις, το βράδυ της Κυριακής, τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και του Brussels Group συνεχίζουν ακάματοι την καταβύθιση στους αριθμούς και τα δεδομένα της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων.
Όπως περιγράφει με έκδηλο τρόπο το Bloomberg: «Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές προχωρούν ώρα με την ώρα και η ελληνική πλευρά, μέσω του Γιάνη Βαρουφάκη, κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% για το 2015».
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της (συνέντευξη στη Real News), κάτι που σημαίνει πως δεν σχεδιάζει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ οι μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται προβλέπουν έσοδα τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και οικονομική ανάπτυξη στο 1,4% για το τρέχον έτος.
Οι αντιρρήσεις
Ωστόσο, εδραίες αντιρρήσεις για τα πλάνα της κυβέρνησης εκφέρει ο Χόλγκερ Σμίντλινγκ της Berenberg Bank που μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε: «Μέσα σε τρεις μήνες έχουν φύγει 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια από την Ελλάδα. Επομένως είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως η Ελλάδα να προχωρήσει σε ανάπτυξη κατά το 2015 – ειδικά και λόγω του γεγονότος ότι τα φορολογικά έσοδα (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) έχουν καταρρεύσει. Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο του πρωτογενούς ελλείμματος και όχι πλεονάσματος».
Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει πως ο Τσίπρας πρέπει να «κερδίσει τα μέλη της κυβέρνησής του, κάνοντας ειδική μνεία στην πρόσφατη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» που έχουν λόγο για «εκγερμανισμένη Ευρώπη» και τάχθηκε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων της Ελλάδας.
Η τρύπα βαθαίνει
Από την άλλη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον Guardian, έκανε λόγο για «κακό σενάριο» που υπάρχει ως πιθανότητα, εάν και εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικά μετά την απόφαση του Fitch Ratigs να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μμε τον εκπρόσωπό της Ντάγκλας Ρένγουϊκ να εξηγεί: «Η έλλειψη πρόσβασης στις αγορές, οι στενές συνθήκες ρευστότητας και οι δυσκολίες στην εξεύρεση λύσης με τους πιστωτές, οδήγησαν σε αυτή την απόφαση».
Ο Σμίντινγκ της Berenberg, συμπληρώνει το δύσκολο παζλ ως εξής: «Κάθε εβδομάδα που περνάει, η τρύπα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζει την Ελλάδα, ολοένα και μεγαλώνει. Θα ένιωθα έκπληξη αν οι θεσμοί υπέγραφαν τις ελληνικές εικασίες για ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα».