«Καλή αλλά λίγη» ήταν η πρώτη αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστών στη λίστα που παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άρχισαν ήδη οι πρώτες... «κανονιές», με στόχο το ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό. Επιπλέον, οι δανειστές εμφανίζονται να ζητάνε περισσότερα και πιο ακριβή στοιχεία που έχουν να κάνουν με την κοστολόγηση. «Οι θεσμοί δουλεύουν με στόχο τη συμφωνία. Οι συζητήσεις συνεχίζουν στις Βρυξέλλες. Θα πάρει όμως κάποιο χρόνο η συμφωνία. Από εβδομάδα», δηλώνουν κοινοτικές πηγές, θεωρώντας εφικτή τη συμφωνία εντός της εβδομάδας.
Η κυβέρνηση έχει επί της ουσίας τρεις κόκκινες γραμμές. Λέει όχι σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όχι σε ανατροπές στα εργασιακά, όχι σε μειώσεις μισθών- συντάξεων. Από εκεί και πέρα, η λίστα είναι ούτως ή άλλως γεμάτη «αγκάθια». Για το ΦΠΑ, οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση εξαιρέσεων, ειδικά στα νησιά, που σήμερα οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30%, με κόστος περίπου 347 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την on line σύνδεση των ταμειακών με το TAXIS- κάτι που απαιτεί τουλάχιστον 5 μήνες- κληρώσεις αποδείξεων με χρηματικά έπαθλα όπως στην Πορτογαλία και συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, ακόμα και για ποσά της τάξης των 150 ευρώ. Εάν η συζήτηση οδηγηθεί, πάντως, σε αδιέξοδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδειχθεί ευελιξία, κάτι που φέρνει αυτομάτως στο προσκήνιο τα σενάρια περί κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ σε "πλούσια" νησιά, παρά το ότι νομικά χαρακτηρίζεται πολύπλοκο.
Στο Φορολογικό, εντάσσεται η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το ΦΜΑΠ, απ' όπου θα εξαιρείται η α' κατοικία με κριτήρια. Δεδομένη θεωρείται, πάντως, η απώλεια εσόδων τουλάχιστον 1 δισ ευρώ, κάτι που δεν αρέσει ιδιαιτέρως στους δανειστές. Επιπλέον, η νέα φορολογική κλίμακα βρίσκεται ακόμα σε... εμβρυακό στάδιο, αφού θα είναι έτοιμη στο β' 6μηνο. Το πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση είναι ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις θα φανούν εξ ολοκλήρου στον Προϋπολογισμό του 2016. Ζητούμενο είναι η σταδιακή επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ και η επιβολή ανώτατου συντελεστή 45- 48%.
Υπό εξέταση είναι οι ΕΦΚ ποτών- καυσίμων (εκτός του πετρελαίου θέρμανσης), όπως και η επιβολή ειδικού Φόρου σε αντικείμενα πολυτελείας όπως τα σκάφη αναψυχής. Οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αν και αυτές που αφορούν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν προ πολλού καταργηθεί. Επιπλέον, εξετάζεται η επιβολή Fat tax, δηλαδή φόρου σε τρόφιμα με ζάχαρη και λιπαρά, όπως στις ΗΠΑ.
Στο Ασφαλιστικό, εξετάζονται αντικίνητρα για τις πρόωρες συντάξεις, κάτι που βάζει στο στόχαστρο κατ' αρχάς τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες, ενώ σχεδιάζεται η διοικητική ενοποίηση Ταμείων. Στο Δημόσιο, στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, με σταδιακή κατάργηση ειδικών επιδομάτων, που δημιουργούν στρεβλώσεις, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις εφοριακών- τελωνειακών, οι οποίοι εισπράττουν ως προσωπική διαφορά ένα μέρος από τα παλιά επιδόματα. Σε αυτές τις κατηγορίες, η κατάργηση αυτών των προσωπικών διαφορών θα συνδυαστεί με την ενεργοποίηση των Κινήτρων Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων, που είχαν "παγώσει".
Το μεγάλο στοίχημα είναι η φοροδιαφυγή, με έμφαση στις Λίστες μεγαλοκαταθετών, στα εμβάσματα και στη λειτουργία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου. Επιπλέον, σχεδιάζεται αμνηστία σε αδήλωτα εισοδήματα με εφάπαξ φόρο πάνω από 15%