Μία αναγκαστική υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις θεωρεί πιθανό σενάριο η Telegraph.
Σε άρθρο με τίτλο «Πώς η Ελλάδα οδήγησε στα άκρα τους δανειστές», η βρετανική εφημερίδα κάνει αναφορά στις τιμές με την οποία υποδέχθηκε η Ανγκελα Μέρκελ τον Ελληνα πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο. «Αυτό όμως δεν τον έκανε να διστάσει να επαναλάβει την απαίτηση που έχει καταλύσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος οφειλέτη και το μεγαλύτερο δανειστή της Ευρώπης. Να αποζημιώσει η Γερμανία τη χώρα του για τα εγκλήματα του Γ' Ράιχ», αναφέρει το δημοσίευμα, αναλύοντας τα «αγκάθια» στις σχέσεις Αθήνας και εταίρων.
Πλέον, σημειώνει η Telegraph, πλανάται πάνω από την ευρωζώνη το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα από «ατύχημα». Κάνοντας αναφορά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων στο Brussels Group, ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του Open Europe, Ραούλ Ρούπαρελ προειδοποιεί ότι μπορεί να επαναληφθεί το μοτίβο που υπάρχει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, με πολλές υποσχέσεις, αλλά λίστα που απογοητεύει. «Μπορεί να γίνει ξανά. Το κλειδί είναι πού θα ορίσει τη γραμμή το Eurogroup. Ισως οι Ελληνες τους έχουν πείσει ότι η κατάσταση είναι πλέον αρκετά δύσκολη», προσθέτει ο ίδιος.
Αποκλείοντας τα μέτρα λιτότητας, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα να συμβαδίσει με τις υποσχέσεις που τον εξέλεξαν. Αλλά οι δανειστές μπορεί να συνεχίσουν την πίεση και να τον εξαναγκάσουν σε στροφή 180 μοιρών από αυτή τη θέση την επόμενη εβδομάδα, προειδοποιεί η Telegraph. Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει να αντιστέκεται, μία παρατεταμένη αθέτηση των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ παραμένει πολύ ρεαλιστική πιθανότητα για τον επόμενο μήνα, σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
Εχοντας συμφωνήσει επί της αρχής για επέκταση της δανειακής σύμβασης στις 20 Φεβρουαρίου, έχει σταματήσει η πρόοδος της Αθήνας στις συναντήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ρευστό. Οι χρηματοδότες απαιτούν ταχεία εφαρμογή της νομοθεσίας για την απελευθέρωση των δόσεων. Ακόμη δεν έχουν δει πολλά στο πεδίο της δράσης, σημειώνει χαρακτηριστικά η Telegraph, που προσθέτει ότι τα μόνα μέτρα που έχουν προωθηθεί στην ελληνική βουλή είναι αυτά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. «Εμφανώς απόντα έχουν παραμείνει τα βήματα για τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανανέωση της εργασιακής νομοθεσίας και την περικοπή των γενναίων κρατικών συντάξεων», συμπληρώνει.
Αυτό το κενό, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει εξαγριώσει τους δανειστές της Ελλάδας. Η αναβλητικότητα της Αθήνας συνοδεύτηκε και με ρητορική για απελευθέρωση τζιχαντιστών στην Ευρώπη, κατάσχεση των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων ως αντάλλαγμα για τα εγκλήματα των Ναζί και ανοίγματα προς τη Ρωσία και το Ιράν, προσθέτει αναλύοντας τα στοιχεία που επιδείνωσαν το κλίμα.
Από το «κάδρο» δεν λείπει και ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο ήταν εν μέρει μία άσκηση αποκατάστασης της καλής θέλησης μετά από το επεισόδιο φάρσα με το μεσαίο δάχτυλο. Ο πολωτικός υπουργός Οικονομικών τώρα φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, μετά από μία σειρά εσφαλμένων κινήσεων, ανάμεσά τους και μία φωτογράφιση σε γαλλικό περιοδικό που χλευάστηκε».