Handelsblatt: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής - iefimerida.gr

Handelsblatt: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επόμενη εβδομάδα είναι η πλέον καθοριστική για να διαφανεί αν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποτρέψει τη χρεοκοπία, ενώ για τους αναλυτές είναι μια ευκαιρία για να διαπιστώσουν αν το «έπος» ανάμεσα στη χώρα και την Ευρωζώνη θα τελειώσει ποτέ.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στην αγγλική της έκδοση, προχωράει σε μια συνολική ανάλυση-αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων της Ελλάδας -κυρίως των οικονομικών- λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες υποχρεώσεις της, το πολιτικό διακύβευμα και τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Το συμπέρασμα που βγάζει είναι το προφανές: μια απειλή κρέμεται πάνω από την Αθήνα.

Τα ερωτήματα που θέτει και οι απαντήσεις που δίνει είναι τα παρακάτω:

Πόσα χρήματα χρωστάει η Ελλάδα για το 2015;

Συνολικά, για το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου, η Ελλάδα έχει να δώσει 19 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 10% του ΑΕΠ της. Σε αυτά περιλαμβάνονται πληρωμές δόσεων προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και ιδιώτες κατόχους τίτλων.

Πόσο διάστημα μπορεί να επιβιώσει η Ελλάδα δίχως εξωτερική βοήθεια;

Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν πως τα χρήματα φτάνουν έως τις 20 Απριλίου. Οι πηγές του Reuters κάνουν λόγο για τις 9 Απριλίου. Οι αναλυτές αναφέρουν πως ο Βαρουφάκης χρειάζεται ανά μήνα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες και να εξυπηρετεί το χρέος. Στο μεταξύ, τα φορολογικά έσοδα έχουν σημειώσει μείωση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ήτοι στο 0,8% του ΑΕΠ. Κατά τον οικονομολόγο της Commerzbank, Κρίστοφερ Βέιλ: «Η Ελλάδα de facto έχει ξεμείνει από χρήματα». Θεωρητικά τον Μάιο η Ελλάδα θα λάμβανε τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της τελευταίας δόσης του μνημονίου, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν ακολουθήσει αντίστοιχα μέτρα.

Τι επίπτωση είχε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία της Ελλάδας;

Το τελευταίο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,4%, τη στιγμή που στις αρχές του έτους εμφάνισε μια αύξηση της τάξης του 0,7%. Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε θετικό πρόσημο κατά 1,6%, ενώ σημαντική ήταν και η ενίσχυση μέσω του τουρισμού. Αυτή η θετική προοπτική ανασχέθηκε το 2015, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τα φορολογικά έσοδα υπήρξε υστέρηση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ, λέει: «Δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να κατάφερε να προκαλέσει τόση ζημιά σε μια χώρα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία οι λαϊκιστές, η Αθήνα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής».

Υπάρχουν κρυφές πηγές χρηματοδότησης;

Μέχρι τώρα έχει γίνει επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία και στα αποθεματικά των εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος, ενώ έχει γίνει παρακράτηση και των κοινωνικών κονδυλίων προς τους αγρότες. Η επόμενη κίνηση θα ήταν η κυβέρνηση να μειώσει τους μισθούς και να παγώσει τις πληρωμές προς αναδόχους έργων, αλλά αυτό θα έπληττε καίρια το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΚΤ;

Είναι άκρως σημαντικός. Ο Ντράγκι λέει πως, ήδη, η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση μέσω του ELA που μετά τη νέα αύξηση έφτασε στα 71 δισεκατομμύρια ευρώ και απαντάει στις επιθέσεις που του γίνονται για τα ελληνικά ομόλογα: «Όσο δεν ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του υπάρχοντος προγράμματος, τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα QE».

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα;

Εάν η κυβέρνηση σταματήσει να πληρώνει στο εσωτερικό, τότε το πρόβλημα δεν θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν αθετήσει, όμως, τις υποχρεώσεις της προς ξένους δανειστές, τότε θα θεωρηθεί διεθνώς χρεοκοπημένη. Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα παραγράψουν το χρέος και αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες. Αυτές θα χρειαστούν ανακεφαλαίωση, επομένως θα μπουν μπροστά οι αμυντικοί μηχανισμοί του ESM. Σύμφωνα με τον Χανς Βέρνερ Σιν αυτό θα κοστίσει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους -κυρίως στους Γερμανούς – 86 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να αποτρέψει τη χρεοκοπία;

Μόνο αν καταρτίσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα γίνει δεκτή από τους πιστωτές. Ακόμη και έτσι, όμως, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ η δόση των 7,2 δισ. ευρώ πρέπει να καταμεριστεί σε μικρότερες δόσεις που θα δίδονται σταδιακά στην Αθήνα, ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις;

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενιαίο κόμμα αλλά αποτελείται από ετερόκλιτα σχήματα με διαφορετικές ιδεολογίες. Οι ακραίοι αριστεροί θέλουν το κόμμα να μείνει σταθερό στις δεσμεύσεις του, ενώ ο Τσίπρας και οι συν αυτώ προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα και να γίνουν πιο μετριοπαθείς.

Ο κόσμος υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σαφή πλειοψηφία υπέρ των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, ενώ υπάρχει αισιοδοξία πως θα βρεθεί μια λύση που θα καλύπτει και τα δύο μέρη. Παράλληλα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με χαρακτηριστική άνεση από τη Νέα Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ ΣΥΡΙΖΑ Δημόσιο Χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ