Η Ελλάδα ενδέχεται να καθυστερήσει ή ακόμη και να «παραλύσει» μέσω του βέτο της την απάντηση του ΝΑΤΟ σε μια πιθανή παραβίαση της κοινής του άμυνας από τη Ρωσία, εκτίμησε σήμερα ο Ζμπίγκνιεβ Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, η Ρωσία επιθυμεί να αυξήσει την επιρροή της στη Μολδαβία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που αν συμβεί θα καταστήσει τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, μέλη του ΝΑΤΟ, «στόχο», προειδοποίησε ο Μπρεζίνσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε πολωνική εφημερίδα.
Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να απαντήσει από κοινού σε κάθε επίθεση εναντίον κάποιου από τα 28 μέλη της.
«Ομως στο ΝΑΤΟ ισχύουν διάφορες διαδικασίες, μεταξύ αυτών και η αρχή της ομοφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να παραλύσει για ένα διάστημα, ακόμη και από την Ελλάδα που είναι φίλη της Ρωσίας και η οποία φυσικά διαθέτει δικαίωμα βέτο», εξήγησε ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ.
Ο 86χρονος Μπρεζίνσκι είχε ήδη συστήσει από τον Ιανουάριο ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας την ανάπτυξη αμερικανικών ή ευρωπαϊκών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής, ώστε να «αποτρέψουν» τη Ρωσία να βάλει στο στόχαστρό της τις χώρες αυτές.