CNBC: Η Ελλάδα έφτασε στο τέλος του δρόμου -Το παρακάτω είναι... άδεια ταμεία - iefimerida.gr

CNBC: Η Ελλάδα έφτασε στο τέλος του δρόμου -Το παρακάτω είναι... άδεια ταμεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αναλυτές δεν χρησιμοποιούν περιφράσεις – μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα. Επί του προκειμένου: η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και όσο δεν αναλαμβάνει μεταρρυθμιστές δράσεις, κινδυνεύει να βγει εκτός της Ευρωζώνης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των ειδικών που κλήθηκαν για άλλη μια φορά από το αμερικανικό δίκτυο CNBC να αναλύσουν την τρέχουσα κατάσταση της Ελλάδας, λίγο πριν παραδώσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί να εκπονήσει άμεσα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αν ισχύει η πληροφορία του Reuters ότι τα κρατικά ταμεία θα μείνουν χωρίς ρευστό στις 20 Απριλίου, αυξάνει τον σκεπτικισμό για τις αποφάσεις της Αθήνας ως προς το καίριο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, δείχνει κιόλας πως τα περιθώρια ελιγμών και τακτικής έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της BofA αναφέρει: «Άλλη αναβολή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ, αν δεν θα ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Έχει φτάσει το τέρμα του δρόμου για την Ελλάδα, αλλά και για τους εταίρους της».

Τα τρία σενάρια

Κατά τον κ. Βαμβακίδη, η Ελλάδα έχει μπροστά της τρεις δρόμους να ακολουθήσει. Το «καλό» σενάριο είναι η Ελλάδα να ακολουθήσει η Ελλάδα το δρόμο των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να την οδηγήσει σε θετικές εκπλήξεις ανάπτυξης. Το «κακό» σενάριο είναι να πράξει τα ελάχιστα δυνατά για να παραμείνει στο ευρώ. Το «άσχημο» σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία και αυτό να πυροδοτήσει ένα bank run, έλεγχο κεφαλαίων και αμέσως μετά έξοδο από το ευρώ. «Υπό το φάσμα του κακού και του άσχημο σεναρίου, ενδέχεται να προωθηθεί το καλό στην Ελλάδα μέσω μια πολιτικής συμφωνίας, αν και στο μεταξύ η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί».

Τρέξιμο για μετρητά

Ούτως ή άλλως, οι ημερομηνίες είναι δεσμευτικές για την Ελλάδα από τη στιγμή που στις 9 Απριλίου θα κληθεί να βρει άλλα 450 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της για να πληρώσει μια ακόμη δόση στο ΔΝΤ, ενώ τα τρέχοντα έξοδα για το εσωτερικό φτάνουν στο 1,7 δισ. ευρώ.

Ο Μουϊτάμπα Ραχμάν της Eurasia Group, τονίζει: «Πιστεύουμε πως η συμφωνία είναι πολύ πιθανή, καθώς πλησιάζουμε προς την 9η Απριλίου. Στο μεταξύ υπάρχει η αυξανόμενη αίσθηση κρίσης, επομένως είναι ζωτικής σημασίας ο Τσίπρας να διαχειριστεί τους εγχώριους περιορισμούς του και να περάσει τις μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή».

Το οριακό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ράχμαν, θα είναι το εξής: «Όταν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα άδεια ταμεία και δεν θα μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ και παράλληλα θα βλέπει τις καταθέσεις να φεύγουν και το γενικευμένο άγχος της αγοράς να αυξάνεται. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα, μάλλον, μαραθώνιο Eurogroup όπου εκεί η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και μάλιστα να τα περάσει από το κοινοβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος. Αν συμβεί αυτό, τότε θα δει χρήματα στα ταμεία της».



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Ευρωζώνη μεταρρυθμίσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ