Γιατί τα ελληνικά αγάλματα είναι γυμνά- Το Βρετανικό Μουσείο απαντά [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιατί τα ελληνικά αγάλματα είναι γυμνά- Το Βρετανικό Μουσείο απαντά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα αρχαία ελληνικά αγάλματα είναι γυμνά, το Βρετανικό Μουσείο έρχεται να σας δώσει την απάντηση.

Στις μέρες μας, θεωρούμε τη γύμνια των αγαλμάτων δεδομένη. Ωστόσο, τα γυμνά αγάλματα υπήρξαν θέμα ταμπού για τους Αθηναίους. Για τους πολιτισμούς πριν την αρχαία Ελλάδα, η γύμνια ήταν συνώνυμο της αδυναμίας, σημάδι του ότι κάποιος χάνει τη μάχη, ένας εξευτελισμός του σώματος.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που θεώρησαν τη γύμνια ως δείγμα ηρωισμού.

«Η ελληνική ''γύμνια'' δεν αποτελεί απόδειξη εξευτελισμού, αλλά ηθική αρετή μεταξύ των κοινωνικών ελίτ των ανδρών πολιτών», αναφέρει ο Neil MacGregor, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου και συνεχίζει:

«Όταν ένας νέος αφαιρεί τα ρούχα του για να αγωνιστεί στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν στέκεται απλώς γυμνός μπροστά τους συμμαθητές του, αλλά ο ίδιος έχει φορέσει την στολή της ηθικής».

Γιατί τα ελληνικά αγάλματα είναι γυμνά- Το Βρετανικό Μουσείο απαντά [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν γυμνοί όταν βρίσκονταν στα γυμνάσια, τους χώρους, δηλαδή, άθλησης. Λέγεται πως η λέξη γυμνάσια, προέρχεται από το γυμνός. Χωρίς ενδυμασία βρίσκονταν και στα συμπόσια, στα οποία έπιναν άφθονο κρασί και έπειτα ερχόντουσαν σε σεξουαλική επαφή.

Μια άλλη θεωρία για τη γύμνια, τη θέλει να αντανακλά ένα τελετουργικό που σηματοδοτεί την ενηλικίωση, όταν ένας νεαρός στην ηλικία των 20 έβγαλε τα ρούχα του για να τρέξει σε ένα πλήθος με ενήλικες.

Γιατί τα ελληνικά αγάλματα είναι γυμνά- Το Βρετανικό Μουσείο απαντά [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Παρά την πρωτοφανή ειλικρίνεια και το σεξ στα συμπόσια, οι Έλληνες δεν έχαναν την αίσθηση πως στους χώρους που ήταν γυμνοί δεν έπρεπε να χάσουν τον έλεγχο μπροστά σε κοινό, κάτι το οποίο θα ήταν ένδειξη αδυναμίας.

Η γύμνια, λοιπόν, των αγαλμάτων σύμφωνα με την έκθεση του Βρετανικού Μουσείο είναι συνδεδεμένη με την αρετή, την έννοια της μεσότητας, του έθους, της ευδαιμονίας και της φρόνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ