Σε... αναγκαστική συμβίωση υποχρεούνται κάποιοι εκ των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία κλείνει σήμερα -ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου- δύο μήνες ζωής.
Μάλιστα, οι πυκνές παραινέσεις του πρωθυπουργού ότι «πρέπει και να κυβερνάμε» δίνουν τον τόνο για τον τρόπο που πρέπει να τρέξει το νομοθετικό έργο.
Σε μια προσπάθεια οι υπουργοί να ισορροπήσουν ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών (που προκύπτουν από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου) και στις προεκλογικές εξαγγελίες, έχουν καταγραφεί έντονα περιστατικά ασυνεννοησίας -πράγμα απολύτως φυσιολογικό για τα κόμματα εξουσίας- με τις παραφωνίες στη συγκατοίκηση να λύνονται μέσω πυροσβεστικών παρεμβάσεων από το Μέγαρο Μαξίμου.
1. Βαρουφάκης - Xoυλιαράκης
Η φημολογία στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών για τις σχέσεις των δύο αντρών τον τελευταίο καιρό ολοένα και φουντώνει. Ο κ. Χουλιαράκης φέρεται υπέρμαχος της διαμόρφωσης κοστολογημένων προτάσεων προς τους δανειστές, χαράσσοντας διαχωριστικές γραμμές από το… αγαπημένο μότο Βαρουφάκη περί «δημιουργικής ασάφειας». Σημειωτέον, δε, ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης συνόδευσε την ελληνική αντιπροσωπεία και στο Βερολίνο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολιάζουν με νόημα ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων είναι μια προσωπική επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
2. Κωνσταντοπούλου - Φίλης - Μπαλάφας
Με κακό «μάτι» και χωρίς να το κρύψουν, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχολιάσει αρνητικά χειρισμούς της προέδρου της Βουλής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, «σφάζοντάς» τη με το γάντι. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση για διαδικαστικά ζητήματα, ο κ. Φίλης της επεφύλαξε ένα γενναίο... άδειασμα ξεκαθαρίζοντας από την πλευρά του πως «δεν μπορεί η Βουλή να λειτουργεί σε βάρος των βουλευτών». Στο ίδιο μήκος κύματος, «πυρά» εμμέσως έχει εκτοξεύσει και ο Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας για την κ. Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής ΔΕΚΟ, προσάπτοντάς της επί της ουσίας ναρκισσισμό και αντιδημοκρατική συμπεριφορά ως προς τη διαχείριση της πολύωρης συνεδρίασης.
3. Πανούσης - Χριστοδουλοπούλου
Ίσως να είναι και το πιο πολυσυζητημένο αταίριαστο δίδυμο υπουργών. Σταθμός πρώτος, η προ ημερών αποκάλυψη εγγράφου με την υπογραφή υποστράτηγου για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα αλλά και όσων βρίσκονται στα κέντρα κράτησης. Σταθμός δεύτερος, η Συνθήκη Σένγκεν και τα όσα είχε δηλώσει ο Γιάννης Πανούσης για μονομερή ακύρωσή της, με την κ. Χριστοδουλοπούλου να αντιδρά σφοδρά. Τα σύννεφα στις σχέσεις τους πολλά, όπως και το «φαρμάκι» για τις αρμοδιότητες. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, χρειάστηκε η παρέμβαση του Νίκου Βούτση, ο οποίος σε ρόλο «διαιτητή» βοήθησε να λυθεί η παρεξήγηση με καταμερισμό των αρμοδιοτήτων.
4. Μπαλτάς - Κουράκης
Σ’ αυτή την περίπτωση τα ενδοκυβερνητικά φάλτσα ακούστηκαν σε όλο το Μαρούσι. Η «κόκκινη κάρτα» στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη από τον κ. Μπαλτά για την κατάργηση του ΑΣΕΠ έδειξε πως τα δύο κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν κατορθώσει να βρουν κοινό βηματισμό. Ο κ. Κουράκης δήλωσε πως θα καταργηθεί, με τον Αριστείδη Μπαλτά να το διαψεύδει επίσημα. «Μέτωπο» νούμερο δύο, η δήλωση του κ. Κουράκη ότι «οι διευθυντές πλέον θα ψηφίζονται από τους συλλόγους διδασκόντων», κάτι που... εκνεύρισε τον υπουργό, με τις διαρροές να σημειώνουν πως «ο κ. Κουράκης μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει, αυτή δεν είναι η επίσημη θέση του υπουργείου». Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν πάντως πρόσωπα και πράγματα, η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα για το ποιος έχει το πάνω χέρι στο κτίριο του Αμαρουσίου.