Όλα ξεκίνησαν με τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου και προέδρου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που τάχθηκαν, εν μέρει, υπέρ της Ελλάδας. Η αντίδραση δεν άργησε να έρθει από τον βασικό εταίρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Τη Δευτέρα, μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο κ. Γκάμπριελ είπε πως: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί ότι οι άλλες χώρες αναμένουν ως αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις για την προθυμία τους να την βοηθήσουν. Παράλληλα όμως, θα έπρεπε και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, και η Γερμανία, να αναγνωρίσουν ότι δεν αρκεί να σώζονται οι τράπεζες, αλλά πρέπει πάνω από όλα να μετριασθεί η κοινωνική σκληρότητα στην Ελλάδα».
Αυτές οι δηλώσεις αποτέλεσαν το έναυσμα για τον Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, γενικό γραμματέα της οικονομικής επιτροπής του κόμματος της Μέρκελ, να εξαπολύσει ευθεία επίθεση στον Γκάμπριελ. 'Οπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt, ο κ. Στάιγκερ έκανε λόγο για υπονόμευση των γερμανικών θέσεων από την πλευρά του αντικαγκελάριου.
«Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έκανε ήδη λάθος προ διετίας όταν τασσόταν υπέρ των ευρωπαϊκών ομολόγων και άρα της κοινοτικοποίησης των χρεών της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε την επίθεση κατά πρόσωπο: «Tώρα ο κ. Γκάμπριελ προσπαθεί ξανά να ξεχωρίσει από την λάθος πλευρά και σε τελευταία ανάλυση σε βάρος των Γερμανών φορολογουμένων. Διότι όποιος επικροτεί τώρα νέα προγράμματα επιδοτήσεων για την Ελλάδα φροντίζει ώστε να μην κάνει ποτέ η Αθήνα αυτά που πρέπει, όπως για παράδειγμα είναι η δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και το κτηματολόγιο».
Και κατέληξε: «Γιατί θα έπρεπε ένας Έλληνας συνταξιούχος να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ένα Γερμανό, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς; Ο μεγάλος συνασπισμός θα έπρεπε να μιλάει με μια φωνή. Οι μεμονωμένες φωνές, όπως αυτή του Γκάμπριελ, πριν την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα το απόγευμα στο Βερολίνο, βλάπτουν».