Πώς ο «καμένος» Σαρκοζί κατόρθωσε να είναι πρώτο κόμμα στις τοπικές εκλογές - iefimerida.gr

Πώς ο «καμένος» Σαρκοζί κατόρθωσε να είναι πρώτο κόμμα στις τοπικές εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το συντηρητικό κόμμα UMP ξανάγινε «πρώτο κόμμα της Γαλλίας» σε λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την εκ νέου ανάληψη της ηγεσίας από τον Νικολά Σαρκοζί.


Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος τα στελέχη και οι εθελοντές δεν σταματούν να φωνάζουν αυτό το καλό νέο: αντίθετα με όλα τα προγνωστικά, η ένωση UMP-UDI αναδείχθηκε με περίπου 30% πρώτο κόμμα στον χθεσινό πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών και ξεπέρασε το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο με 5 μονάδες.
Σύμφωνα με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, η νίκη δεν οφείλεται στο κόμμα του Σαρκοζί UDF, αλλά στην ένωσή του με το κόμμα UDI που του έδωσε την πρωτιά. Ο πρόεδρος του κεντρώου κόμματος UDI και βουλευτής Jean-Christophe Lagarde δήλωσε ότι ο Σαρκοζί δεν θα είχε καμμία τύχη απέναντι στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο αν δεν υπήρχε το κεντρώο μικρό κόμμα του. Ξεχνάει, ωστόσο, όπως σημειώνει η Liberation, ότι ο Σαρκοζί σχεδιάζει να προχωρήσει στη μεγάλη «συνένωση» της συντηρητικής παράταξης, στις 30 Μαίου.

Πώς ο «καμένος» Σαρκοζί κατόρθωσε να είναι πρώτο κόμμα στις τοπικές εκλογές  | iefimerida.gr 0

Εξάλλου, το βράδυ της Κυριακής, μετά τη νίκη ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωνε: «Θα συνεχίσω θα έχω την ένωση της πολιτικής μας οικογένειας ως προτεραιότητα, γιατί αυτή η ένωση είναι η προϋπόθεση, στα μάτια των Γάλλων, της πολιτικής εναλλαγής» είπε.
Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη καλέσει τα κόμματα και τις πολιτικές κινήσεις που κινούνται στο Κέντρο να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενόψει της επόμενης Προεδρικής εκλογής. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κεντρώοι θα αποδεχθούν την συγχώνευση σε ένα και μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης.
Εξάλλου τα δύο κύρια κόμματα του συντηρητικού χώρου δεν συμφωνούν στα βασικά: ο Σαρκοζί ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν ούτε Εθνικό Μέτωπο, ούτε Σοσιαλιστές, ενώ ο πρόεδρος του UDI θέλει να κάνει «μέτωπο» στο ακροδεξιό κόμμα και καλεί τους δικούς του ψηφοφόρους να ψηφίσουν το Σοσιαλιστικό κόμμα όταν έχει απέναντί του ακροδεξιό υποψήφιο. «Είναι φυσικό να έχουμε διαφορές. Αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε εναλλακτική λύση» δηλώνει.
Παρότι, λοιπόν, ο όρος «πρώτο κόμμα της Γαλλίας» θεωρείται λίγο υπερβολικός, ο Νικολά Σαρκοζί έχει πολλούς λόγους για να νοιώθει πιό ήρεμος. Τον Ιούνιο 2014 οι πιστοί συνεργάτες του φώναζαν ότι μόνο η επιστροφή του στα πολιτικά πράγματα μπορεί να βάλει φρένο στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Φρένο δεν μπήκε ακριβώς, αλλά το καταστροφικό σενάριο να είναι μακράν πρώτο κόμμα το Εθνικό Μέτωπο αποφεύχθηκε. «Ο Νικολά Σαρκοζί έχει κάθε δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι κέρδισε τις περιφερερειακές εκλογές» αναφέρουν τα πιστά του στελέχη.
Το συντηρητικό κόμμα, παρά τη νίκη, βρίσκεται βυθισμένο στους εφιάλτες του αφού ο Νικολά Σαρκοζί αμφισβητείται από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ.

Πώς ο «καμένος» Σαρκοζί κατόρθωσε να είναι πρώτο κόμμα στις τοπικές εκλογές  | iefimerida.gr 1

Το ερώτημα που θέτει τώρα το εκλογικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών είναι το εξής: Σε ποιά στρατηγική οφείλεται αυτή η νίκη; Στην στρατηγική Σαρκοζί που μπήκε στα χωράφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου; Η στην στρατηγική Ζιπέ που είναι υπέρμαχος της κεντρώας γραμμής και αντίθετος σε όλα με το Εθνικό Μέτωπο;
Σύμφωνα με τον Αλέν Ζιπέ, αυτό που έδωσε τη νίκη στο συντηρητικό κόμμα είναι η ένωσή του με το κεντρώο UDI. Και δίνει σαν παράδειγμα ότι όταν ο Σαρκοζί «έκλεψε» το ακροδεξιό επιχείρημα για το αν πρέπει να καταναλώνεται χοιρινό στα σχολεία που έχουν μουσουλμάνους, στην περιφέρεια Nord de la ville, όπου ζουν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, οι υποψήφιοι του κόμματός του UMP αποκλείστηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νικολά Σαρκοζί νικη Εκλογές κεντρώο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ