Εντονη κριτική για τα νέα μέτρα άσκησαν ενώπιον τριών κορυφαίων υπουργών – των κυρίων Ευάγγελλου Βενιζέλου, Δημήτρη Ρέππα και Γιώργου Κουτρουμάνη - οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στο διευρυμένο ΚτΕ Οικονομικών διάρκειας πεντέμιση ωρών (!)
Σχεδόν άπαντες εμφανίστηκαν εξαιρετικά προβληματισμένοι με το εάν «βγαίνει η συνταγή» . Ενώ ταυτόχρονα διατυπώθηκαν και πάλι απόψεις για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Οι τρεις υπουργοί επιχείρησαν να πείσουν τους βουλευτές ότι η λήψη των μέτρων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας.
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν μας πιστεύει κανείς στην Ε.Ε.. Οι δανειστές μας ζητούν μετ' επιτάσεως την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα» είπε ο κ. Βενιζέλος και περιέγραψε τις τρεις εκδοχές που έχουμε μπροστά μας:
- Το «καλό σενάριο» είναι η κύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Αυτό σημαίνει και "haircut" ύψους 20% με τη υπαγωγή μας στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.
- Το «καταστροφικό» σενάριο είναι να καταρρεύσει η συμφωνία -είτε λόγω οπισθοχώρησης των εταίρων μας από τα συμπεφωνηθέντα, είτε λόγω εσωτερικώνπροβλημάτων στην Ελλάδα όπως κοινωνικές εντάσεις, καταψήφιση των μέτρων κλπ. Σ' αυτή την περίπτωση η χώρα χρεωκοπεί αυθωρεί και παραχρήμα αφού δεν θα διαθέτει πλέον πόρους χρημστοδότησης των αναγκών της.
- Το τρίτο σενάριο σχεδόν το... ψιθύρισε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας στους βουλευτές ότι αφενός δεν πρέπει να διαρρεύσει αφετέρου ότι πρέπει να υπάρξει προσεκτική διαχείριση αφού ενέχει πολλούς κινδύνους. Το σενάριο αυτό προβλέπει «γενναίο κούρεμα» της τάξης του 50% του χρέους της χώρας. Αυτό όμως θα γίνει μόνο εφόσον περάσουν τα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα και αφού ψηφιστεί η προϋπολογισμός. Υπό τα σημερινά δεδομένα αυτό ακούγεται ως η καλύτερη εκδοχή αλλά «είναι επικίνδυνο το να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών» όπως είπε κατά πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος.
Οι περίπου 35 βουλευτές που έλαβαν το λόγο, από την πλευρά τους ήταν αιχμηροί στις διατυπώσεις τους αν και ουδείς άφησε να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα.
Οι περισσότεροι στάθηκαν στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας απ' όπου διεφάνη ότι η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τα συνταγματικά, νομικά και άλλα κωλύμματα που θα συναντήσει. Έθεσαν προβληματισμό για τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν όσοι θα μπούν σε εργασιακή εφεδρεία αλλά και τους φορείς που θα το πράξουν. «Το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να αξιολογήσει τόσο κόσμο ούτε τα υπηρεσιακά συμβούλια» παρατήρησαν. Επίσης αρκετοί σημείωσαν πως πρέπει να ενταχθούν σ' αυτή τη λογική με προτεραιότητα τα ηλικιακά κριτήρια – ήτοι όσοι είναι κοντά στη σύνταξη. Ωστόσο όπως τους διευκρινίστηκε αρμοδίως, η Τρόικα απαιτεί να τεθούν 30.000 σε εργασιακή εφεδρεία αλλά να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς όσοι έχουν ήδη καταθέσει χαρτιά για σύνταξη.
Τέλος βουλευτές έθεσαν το θέμα της αναλογικότητας: «Δεν μπορούμε να διώξουμε 20.000 από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που αριθμεί περίποτ 200.000 εργαζόμενους και μόνο 10.000 από το στενό δημόσιο που έχει περίπου 700.000» είπαν χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, άπαντες έθεσαν το θέμα «πόσα χρήματα εξοικονομούνται» από αυτό το σκληρό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας για να λάβουν την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών ότι είναι μόνο 200-250 εκ ευρώ αλλά το ζητά η Τρόικα ώστε να σταλεί ένα μήνυμα προς τις αγορές.
Βάσω Παπανδρέου:«Είναι η 6η φορά που μας βάζετε το δίλημμα ή μέτρα ή χρεοκοπία. Πόσες φορές ακόμη θα σώσουμε την χώρα;». Ενώ υποστήριξε ότι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί με ύφεση δεν είναι εφικτοί.
Ανδρέας Μακρυπίδης: «Να βγάλουμε το καπάκι από το καζάνι που βράζει τόσο η κοινωνία όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα. Ενα θέμα αιχμής όπως η εργασιακή εφεδρεία χρειάζεται άμεση και υπεύθυνη πολιτική διαχείριση».
Τάκης Ρήγας: «10 εκατομμύρια Ελλήνων στρέφονται εναντίον 154 βουλευτών».
Μιλένα Αποστολάκη: "Ποιος φταίει που για δύο χρόνια δεν έγινε καμία αποκρατικοποίηση; Αν θα γίνει με τις σημερινές χρηματιστηριακές αξίες θα μας επικρίνουν για ξεπούλημα».
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Με την ψήφο μου δεν εκβιάζω την χώρα. Αλλά ζητώ συγκυβέρνηση για να δείξουμε ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα».
Δημήτρης Λιντζέρης: «Να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
Ελπίδα Τσουρή: «Η κυβέρνηση θυμίζει φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό όπου το πλήρωμα και οι επιβάτες πηδούν στην θάλασσα ζαλισμένοι».
Τόνια Αντωνίου: «Είναι παιδαγωγικό το μέτρο της εφεδρείας από την στιγμή που έχει μικρό δημοσιονομικό όφελος; Για να μας συνετίσει η Μέρκελ;»
Άννα Νταλάρα: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή και έτσι να βρει τρόπο να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται. Όλοι οι Υπουργοί να κάτσουν μαζί να αντιμετωπίσουν την ύφεση με ζυγισμένα μέτρα και τεκμηρίωση σε βάθος χρόνου».
Μιχάλης Τζελέπης: «Δύο χρόνια τώρα η Κ.Ο τα ψηφίζει όλα. Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις και στους βουλευτές- όπως δίνει στους δανειστές ότι θα έχουμε αποτελεσμα και πρεπει να πεισθουμε για να ψηφίσουμε.Πρέπει να δούμε την απόδοση ανά υπουργείο και να αποδωθούν ευθύνες.»