Αξιωματούχοι της ΕΕ: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις - iefimerida.gr

Αξιωματούχοι της ΕΕ: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μήνυμα είναι σαφές: η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι για να πάρει κάτι. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ που μίλησαν στο Reuters, το «κάτι» της Ελλάδας είναι οι μεταρρυθμίσεις και το «κάτι» της ΕΕ είναι τα «χρήματα».

Ωστόσο, σημείωναν με νόημα: «Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει τη δική της λίστα των μεταρρυθμίσεων για να απεμπλακεί η ροή των χρημάτων από τους διεθνείς πιστωτές, αλλά δύσκολα θα αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις, λόγω των επιπτώσεων που θα έχουν στον προϋπολογισμό της».

Ένας εκ των εκπροσώπων της ΕΕ που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, αναφέρει: «Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις απαραίτητες προαπαιτούμενες ενέργειες που θα οδηγούσαν στην τελική εκταμίευση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτά τα προαπαιτούμενα παραμένουν τα ίδια. Τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν αρκεί να μην θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα

Το Reuters αναφέρει πως το ποιες θα μεταρρυθμίσεις θα επιλέξει η κυβέρνηση είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν τις εκλογές του Ιανουαρίου στηριζόμενοι σε μια πλατφόρμα που υποστήριζε πως θα τερματίσει τις πολιτικές των προκατόχων τους, συμπεριλαμβανομένων τους προϋπολογισμούς λιτότητας και τα υφεσιακά μέτρα.

Έτσι, αν οι πιστωτές συμφωνήσουν στα μέτρα που θα υποκαταστήσουν τα υπάρχοντα και επιτευχθεί ισοδύναμη επίδραση με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί, η Ελλάδα θα λάβει τα απαραίτητα χρήματα για να αποτρέψει το απευκταίο σενάριο της πτώχευσης και της συνακόλουθης εξόδου από το ευρώ. Και επισημαίνει ακολούθως: «Το σημείο εκκίνησης για τις συνομιλίες με τους ''θεσμούς'' θα είναι ο μακρύς κατάλογος που είχε συμφωνηθεί με τους προκατόχους του κ. Τσίπρα».

Οι ιδιωτικοποιήσεις

«Θα πρέπει η ελληνική πλευρά να πείσει τους ''θεσμούς'' ότι ορισμένα μέτρα δεν θα πρέπει να αναληφθούν και να αντικατασταθούν από άλλα», αναφέρει ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι ένα σημαντικό εμπόδιο, καθώς επρόκειτο να συνεισφέρουν περί τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό. Μόνο που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν επιθυμεί να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία, παρόλο ότι έχει συμφωνήσει κατ' αρχήν να μην σταματήσει τις πωλήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, με την ΕΕ να εκφράζει ανησυχίες για το καθεστώς των πρόωρων συντάξεων και την ανάγκη να συνδεθούν οι παροχές με το μέγεθος των εισφορών. Αναφέρει το Reuters: «Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα επρόκειτο να ψηφίσει ένα νόμο για τη συγχώνευση επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων, αλλά η νέα κυβέρνηση είναι άκρως επιφυλακτική ως προς αυτό, διότι θα επιφέρει περαιτέρω μείωση στις συντάξεις πολλών Ελλήνων».

Οι φόροι

Ακόμη, οι πιστωτές θέλουν να αλλάξει ο τρόπος που εφαρμόζεται ο ΦΠΑ, ιδίως να απαλειφθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά και τον διπλασιασμό του φόρου προστιθέμενης αξίας που καταβάλουν τα ξενοδοχεία στο 13%. Η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτό θα έπληττε σκληρά τον τουρισμό, έναν από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την προώθηση ενός νέου νόμου για τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, νόμους περί συλλογικών απολύσεων και τρόπους διευθέτησης μισθολογικών διαφορών και εργασιακών σχέσεων και διενέξεων, καθώς και την απελευθέρωση της τιμής της ενέργειας. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι λένε ότι ο μηχανισμός είσπραξης των φορολογικών εισφορών πρέπει να βελτιωθεί ώστε να εκτελεστεί πράγματι ο προϋπολογισμός. «Δεν βλέπω πως θα μπορούσαν τα οικονομικά της Ελλάδας να έρθουν σε ισορροπία, αν δεν βελτιωθούν σημαντικά τα συστήματα είσπραξης φόρων», δήλωσε ένας τρίτος αξιωματούχος, για να συμπληρώσει, «η Ελλάδα έχει μια το πολύ δύο εβδομάδες στην καλύτερη περίπτωση, καθώς τα χρήματα τελειώνουν. Μόλις συμφωνηθεί η λίστα θα μπορούσε να υπάρξει ευελιξία στην εκταμίευση των χρημάτων. Μπορούν να προχωρήσουν βήμα-βήμα και αναλόγως (βήμα-βήμα) να λαμβάνουν χρήματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ