Για το Πεκίνο ταξιδεύουν σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπου θα παραμείνουν μέχρι και την Παρασκευή.
Η κινεζική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τους δύο Ελληνες αξιωματούχους να παρθούν από το Μακίμου αποφάσεις που θα κινούνται στην κατεύθυνση της υλοποίησης των συνεργασιών που διαχρονικά έχουν δεσμευτεί Κίνα και Ελλάδα να προχωρήσουν.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά νωρίς τον Φεβρουάριο ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και άλλους Κινέζους αξιωματούχους. Με βάση καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές δεν θα συναντηθούν με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ.
Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης φέρεται να έχει στις αποσκευές του την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκρατικοποιηθεί ο ΟΛΠ, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσεις τις ανησυχίες των Κινέζων μετά τις πρώτες δηλώσεις στα τέλη Ιανουαρίου Ελλήνων υπουργών πως ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί.
Πάντως, η κυβέρνηση βρίσκεται προς το παρόν στο στάδιο της αναζήτησης του μοντέλου για το πώς θα πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα ευθυγραμμίζεται με το σκεπτικό «μοντέλο ΟΤΕ στις ιδιωτικοποιήσεις», δηλαδή παραχωρούμε μειοψηφικά πακέτα μετοχών συν το μάνατζμεντ, κρατάμε όμως την πλειοψηφία.
Πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ αντί για το 67%, μέσω ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα δημιουργηθεί μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη, με παραχώρηση φυσικά και του μάνατζμεντ. Ενα δεύτερο σενάριο μιλά για παραχώρηση μόνο επιμέρους λιμενικών δραστηριοτήτων, και όχι του συνόλου, όπως συνέβη με τις εγκαταστάσεις της Cosco στο Ικόνιο.
Όμως με δεδομένη την απαίτηση της κρατικής Cosco να επενδύσει στον Πειραιά και το Θριάσιο μόνο μέσω διαγωνισμού για την πλειοψηφία και το management στην περίπτωση του ΟΛΠ και παραχώρηση του Θριάσιου στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού της ΓΑΙΟΣΕ, είναι απίθανο να υπάρξει κάτι το χειροπιαστό για αυτά τα δυο μέτωπα σε αυτό το ταξίδι.
Το ζήτημα κατά πληροφορίες το χειρίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και έτσι περισσότερη πρόοδος αναμένεται μέχρι την επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο αργότερα την Άνοιξη. Η επίσκεψη Δραγασάκη και Κοτζιά άλλωστε ήδη προσδιορίζεται από κυβερνητικές πηγές ως έχουσα χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός.
Η Κίνα αποτελεί μια τεράστια δυνητική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ δεδομένο είναι το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα των υποδομών, αφού η χώρα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο του δρόμου των κινεζικών εξαγωγών προς την Ευρώπη.