Ενα μυστικό κρησφύγετο των Ναζί θεωρεί ότι ανακάλυψε μία ομάδα αρχαιολόγων που ερευνούσε ερείπια σε ζούγκλα στην Αργεντινή.
Οι πέτρινες κατασκευές βρέθηκαν στα σύνορα με την Παραγουάη, χαμένες μέσα στη βλάστηση. Εκεί εντόπισαν πέντε γερμανικά νομίσματα που κόπηκαν ανάμεσα στο 1938 και το 1941, ένα θραύσμα πορσελάνινου πιάτου που έχει την επιγραφή «Made in Germany» και ναζιστικά σύμβολα στους τοίχους.
«Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλη εξήγηση στο γιατί κάποιος να είχε φτιάξει αυτές τις κατασκευές, που απαιτούσαν κόπο και έξοδα, σε ένα μέρος το οποίο εκείνη την εποχή ήταν απόλυτα μη προσβάσιμο, μακριά από την τοπική κοινότητα, με υλικά που δεν είναι συνηθισμένα στην τοπική αρχιτεκτονική», είπε ο Ντάνιελ Σάβελζον, επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αιρες.
Ο ίδιος πέρασε μήνες εξερευνώντας το συγκεκριμένο σημείο στο πάρκο Teyu Cuare, στη βόρεια Αργεντινή. Ο τοπικός θρύλος λέει ότι ένα σπίτι στο δάσος εκεί ανήκε στον Μάρτιν Μπόρμαν, δεξί χέρι του Χίτλερ, αλλά ο Σάβελζον λέει ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να το υποστηρίξουν αυτό.
Οι πέτρινες κατασκευές που βρέθηκαν όμως θεωρείται ότι είχαν δημιουργηθεί σαν κρησφύγετο για τους ηγέτες του Γ' Ράιχ, στην περίπτωση που έπρεπε να διαφύγουν από τη Γερμανία. «Προφανώς, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί είχαν ένα μυστικό σχέδιο δημιουργίας καταφυγίων για τους ηγέτες τους στην περίπτωση ήττας. Σε μη προσβάσιμα μέρη, σε ερήμους, στα βουνά, σε ένα βράχο, ή σε μία ζούγκλα όπως αυτή», είπε ο Σάβελζον στην εφημερίδα Clarin της Αργεντινής. Συμπλήρωσε ότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη οριστικά, αλλά είναι πεπεισμένος για την ακρίβειά τους.
«Αυτό το σημείο είχε το επιπλέον πλεονέκτημα ότι θα επέτρεπε στους κατοίκους να βρεθούν στην Παραγουάη σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Είναι ένα προστατευμένο μέρος, από το οποίο θα μπορούσαν να αμυνθούν και να ζήσουν ήσυχα».
Τελικά όμως, το κρησφύγετο δεν χρειάστηκε. Μετά από την πτώση των Ναζί, οι ηγέτες τους ήταν καλοδεχούμενοι στην Αργεντινή όπου τους επέτρεψαν να ζήσουν ανοιχτά, όπως αναφέρει ο Guardian. Χιλιάδες Ναζί, Κροάτες και Ιταλοί φασίστες έφτασαν εκεί με τις ευλογίες του προέδρου Χουάν Περόν.