Μια εναλλακτική προσέγγιση στη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και στις ελληνογερμανικές σχέσεις επιχειρεί να κάνει με σημερινό του ρεπορτάζ το BBC.
Η ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου στο Βερολίνο, Τζένη Χιλ, επισκέφθηκε τον χώρο όπου μια μικτή χορωδία από Έλληνες και Γερμανούς τραγουδιστές προβάρουν τα τραγούδια τους.
Μαέστρος τους ο Αρης Μηλιάδης ο οποίος δηλώνει στο BBC για τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι και σήμερα: «Είμαι πολύ, πολύ λυπημένος. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη».
Ο Αρης Μηλιάδης
Η Χιλ γράφει πως «ο Άρης ισχυρίζεται πως προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας».
«Με λυπεί βαθύτατα. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη μου παρτίδα και η Γερμανία η δεύτερη. Και οι δύο ανήκουν στο οικοδόμημα της Ευρώπης. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να είμαστε σε αυτή την κατάσταση» τονίζει ο Έλληνας μαέστρος.
Αλλά, όπως γράφει η Βρετανή δημοσιογράφος η φράση αυτή δεν μπορεί παρά να μας βάλει στον πειρασμό να αναρωτηθούμε αν και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τον ισχυρισμό αυτό.
Η ανταποκρίτρια του BBC στο Βερολίνο επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, παραθέτοντας σειρά γεγονότων και δηλώσεων των τελευταίων ημερών. Η ίδια αποκαλύπτει ότι ο Norbert Roetgen, ένας από τους συντηρητικούς συνεργάτες της Μέρκελ, τής είχε δηλώσει: «Είμαστε -κι εγώ είμαι- ανήσυχοι επειδή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να αποφύγουμε μια ελληνική χρεοκοπία και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αλλά ακούμε έναν τόνο από την Ελλάδα που δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη».
Από το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου δεν θα μπορούσε να λείψει ούτε η ιστορία με τα ψεύτικα και τα αληθινά βίντεο που δείχνουν τον Γιάνη Βαρουφάκη να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στους Γερμανούς, αλλά και οι βαρβαρότητες των Ναζί κατά την περίοδο της Κατοχής.
Ωστόσο, η Χιλ επιστρέφοντας στο Ανατολικό Βερολίνο, «η πρόβα έχει μόλις αρχίσει. Πρώτα ένα ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Και μετά, είναι η ώρα για να προβάρει η χορωδία την επόμενή της συναυλία. Προβάρουν την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν που για πάρα πολλούς αντιπροσωπεύει την ειρήνη και την ενότητα. Και ενώ ο Χάρης καθοδηγεί τους υψίφωνους για το πώς θα πατήσουν στις πιο λεπτές νότες, είναι φανερό ότι τουλάχιστον εδώ μέσα, υπάρχει ελπίδα πως εκείνες οι αξίες (της ειρήνης και της ενότητας) παραμένουν ζωντανές».