Ο Τσίπρας «πετάει» για Βερολίνο με μεταρρυθμίσεις: Τα μηνύματα από Μέρκελ και δανειστές - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας «πετάει» για Βερολίνο με μεταρρυθμίσεις: Τα μηνύματα από Μέρκελ και δανειστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «γράφημα» των ελληνικών προτάσεων θα έχει ανά χείρας τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να τις παρουσιάσει το απόγευμα στην Ανγκελα Μέρκελ ως απόδειξη της βούλησής του να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Οι τελικές προτάσεις της Αθήνας οριστικοποιήθηκαν σε νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7, το απόγευμα της Κυριακής

Η κυβέρνηση, μάλιστα, αναμένεται να στείλει το πακέτο μέτρων στους θεσμούς την Τρίτη και να πάρει το «πράσινο φως» από το Eurogroup, το οποίο και θα φέρει σταδιακή εκταμίευση χρημάτων ώστε να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα της ρευστότητας.

Το πακέτο των ελληνικών προτάσεων περιλαμβάνει εμβάθυνση, εξειδίκευση, και ποσοτικοποίηση των αξόνων που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους εταίρους, και οι οποίες θα έχουν υλοποιηθεί έως τον Ιούνιο.

Δεν προβλέπονται υφεσιακά μέτρα, αλλά ούτε προτάσεις που θα προκαλέσουν ελλείμματα, καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει (για το 2015) η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1.5% του ΑΕΠ. Επίσης η υλοποίηση θα γίνεται σταδιακά ενώ απαιτείται γοργός ρυθμός νομοθέτησης.

Ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμη μαζί του και έναν φάκελο για τις γενικότερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ενώ, δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το Βερολίνο περιμένει...

Στη Γερμανία, πάντως, είναι έκδηλη η διάθεση να πέσουν οι τόνοι και η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, ενώ, αναμένουν μια πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων από τον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι Μέρκελ και Σόιμπλε τήρησαν «σιγή ιχθύος» τις τελευταίες δύο ημέρες, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν στέλνει μηνύματα.

Ενα από αυτά ήλθε από τον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος της καγκελαρίου, Φόλκερ Κάοντερ, ο οποίος έκανε λόγο για «τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας».

«Δεν σκεφτόμαστε τρίτο πακέτο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες, πρέπει να διαγράψει τα προνόμια των εφοπλιστών. Εχει μια τελευταία ευκαιρία γιατί ο χρόνος τελείωσε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών.

Αυστηρά είναι, πάντως, τα μηνύματα, από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, με το περιοδικό Spiegel να δημοσιεύει σήμερα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το κόμμα που συγκυβερνά με την Ανγκελα Μέρκελ δείχνει να χάνει την υπομονή του με την ελληνική κυβέρνηση.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του SPD, τόνισε ότι περιμένει μια νέα αρχή και από τις δύο πλευρές.

«Πρέπει και οι δύο πλευρές να φερθούν ειλικρινά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει σαφώς ότι η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς δίκαιες συμφωνίες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα πρέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη να αντιληφθεί ότι δεν αρκεί μόνο να βοηθάμε και να σώζουμε τις τράπεζες, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Οι δανειστές είναι καχύποπτοι και πιέζουν ασφυκτικά

Την ίδια ώρα, όμως, κι ενώ οι εταίροι περιμένουν την πλήρη και κοστολογημένη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης, πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών δείχνουν ότι η καχυποψία δεν έχει υποχωρήσει.

Οι εταίροι είναι δεδομένο ότι θα πιέσουν για άμεσης απόδοσης μέτρα τα οποία θα φέρουν «ζεστό χρήμα, αλλά και θα δώσουν ένα ισχυρό σήμα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν εύκολα πίσω στο ζήτημα του συντελεστή ΦΠΑ κι ενώ η ελληνική πλευρά φέρεται να σκέφτεται την αύξησή του σε πολυτελή νησιά, οι δανειστές πιέζουν για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων.

Παράλληλα, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως θα φέρει 2 δισ. λιγότερα στα κρατικά ταμεία και δεν αποκλείεται να υπάρξει πίεση για μετάθεση του νέο φόρου στο μέλλον και επιβολή ενός πιο ήπιο ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εταίροι περιμένουν να δουν έστω και μια ιδιωτικοποίηση, ενώ, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για τα εργασιακά.

Αντιτίθενται σθεναρά στην πιθανότητα αύξησης του κατώτατου μισθού, ζητούν μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο με απολύσεις, αλλά και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ