Την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να ετοιμάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων για την οποία δεσμεύθηκε, αυξάνεται η πίεση από τη Γερμανία, με τον Τόμας Οπερμαν να απαιτεί ουσιαστικά να ταξιδέψει με αυτή στις αποσκευές του ο Αλέξης Τσίπρας στην επίσκεψή του στο Βερολίνο αύριο, Δευτέρα.
«Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, που φιλοξενεί τις δηλώσεις του επικεφαλής του SPD στη γερμανική βουλή. «Περαιτέρω βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα μόνο αν είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματά της», διαμηνύει ο Τόμας Οπερμαν, προσθέτοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο Δημόσιος τομέας, να δημιουργηθεί μία αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της διαφθοράς.
Για αυτούς τους όρους που θέτει, θέλει «αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» από τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Χωρίς ξεκάθαρη πρόθεση για μεταρρύθμιση από την ελληνική κυβέρνηση, τίποτα δεν θα γίνει», τόνισε, αναφερόμενος σε πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι.
Μάλιστα, ο Οπερμαν κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων στη συνάντηση της Δευτέρας με την Καγκελάριο. «Ο Τσίπρας ανέλαβε να καταρτίσει μία πλήρη λίστα με πιο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και περιμένω να την παρουσιάσει στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. Επιτέλους θέλω να ξέρω αν η Ελλάδα θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία, δήλωσε: «Για τις αδικίες του εθνικοσοσιαλισμού φέρουμε ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθούμε. Θέλω να προχωρήσουμε στην συμφιλίωση με την Ελλάδα. Έχουμε μέχρι τώρα μόνο μικρά βλασταράκια. Το Ταμείο για το Μέλλον, για παράδειγμα. Ή το Ελληνογερμανικό Εργαστήρι Νεολαίας. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν πρέπει να αναμιγνύουμε το θέμα με την ευρωκρίση».
Τέλος, αναφερόμενος σε ένα πιθανό Grexit, τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη, ενώ το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πλήγμα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της.