Στις 830 μονάδες το ΧΑΑ - Πανικός στις διεθνείς αγορές - iefimerida.gr

Στις 830 μονάδες το ΧΑΑ - Πανικός στις διεθνείς αγορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε νέα χαμηλά των τελευταίων 16 ετών υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Επίσης ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά.

Oι ανησυχίες της FED για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και οι φόβοι για την πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών οδήγησαν σε μεγάλη υποχώρηση και τις ευρωπαϊκές αγορές, επηρεάζοντας καταλυτικά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 830,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,03%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 48,192 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,06% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,50%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της ΔΕΗ(+0,17%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank(-5,66%), της Πειραιώς (-5,17%), της Μυτιληναίος (-5,07%) και του ΟΤΕ (-4,48%). Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε στα 2,98 ευρώ με πτώση 2,30%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (+0,05%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών(-4,79%), της Υγείας (-4,45%) και της Τεχνολογίας (-4,40%).

Ανοδικά κινήθηκαν 23 μετοχές, 107 πτωτικά και 36 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Χατζηϊωάννου(κ) +20,00%, Πήγασος +9,09%, Μύλοι Λούλη +6,90% και Νάκας +6,67%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές:ΑΧΟΝ Συμμετοχών -20,00%, Ridenco -16,67%, Unibios -16,67% και Medicon -13,71%.

Διεθνείς αγορές

Στα πρόθυρα γενικευμένου πανικού βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, καθώς προσλαμβάνει καθολικές διαστάσεις η απογοήτευση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου ειδικότερα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από το πρωί καμία μετοχή σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη δεν έχει θετικό πρόσημο.

Η χθεσινή διπλή επισήμανση για «συστημικούς κινδύνους» που απηύθυναν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των Bank of America, Wells Fargo και Citigroup από τη Moody's και επίσης με την αναπάντεχη καταψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων μιας ρύθμισης που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων από την αμερικανική κυβέρνηση, ενέτειναν την υποψία στους επενδυτές ότι το σύστημα αρχίζει πλέον να τρώει τις ίδιες του τις σάρκες.

Οι απώλειες

Μεγάλη είναι η αναταραχή σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές. Οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές μετοχές και για το ευρώ είναι αιματηρές, ενώ κάθετη πτώση σημειώνουν και οι τιμές του πετρελαίου, των πρώτων υλών, των εμπορευμάτων εν γένει, ακόμη και του χρυσού.

Ειδικότερα, οι απώλειες για το δείκτη CAC-40 στο Παρίσι προσέγγιζαν το 5%, γιια τον DAX έφθαναν στο 4,34% λίγο και για τον FTSE 100 ξεπερνούσε το 4,5%.

Η Wall Street έκλεισε χθες το βράδυ με μεγάλες απώλειες (2,49% για τον Dow Jones, 2,94% για τον S&P 500, 2,01% για το Nasdaq), ενώ το πρωί ο ΝΙΚΚΕΙ στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,07% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με πτώση 4,85%.

Το ευρώ υποχωρούσε από τα 1,3601 στα 1,3465 δολάρια το μεσημέρι, η τιμή του αργού στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης υποχωρούσε κατά 2,74 δολάρια στα 83,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη λονδρέζικη αγορά ανάλογη (2,68 δολάρια) ήταν και η πτώση της τιμής του Brent που έπεφτε στα 107,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του χαλκού υποχωρούσε κατά 3,3%.

Αίσθηση προκαλεί ότι τα θεωρούμενα ως «ασφαλή καταφύγια» - πλην του δολαρίου που ενισχύεται για τεχνικούς λόγους και όχι βεβαίως επειδή οι επενδυτές εμπιστεύονται την αμερικανική οικονομία - δεν πείθουν πλέον για την ασφάλειά τους τους επενδυτές. Στο Λονδίνο η τιμή του χρυσού υποχωρούσε κατά 16,12 δολάρια στα 1.766,23 δολάρια η ουγκιά, ενώ πέφτουν και οι αγορές ομολόγων. Το 10ετές ομόλογο της αμερικανικής κυβέρνησης, η απόδοση του οποίου χθες είχε υποχωρήσει σε επίπεδα-ρεκόρ, ενισχύθηκε σήμερα κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,82%, ενώ ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των γερμανικών bunds.

Οι επενδυτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται (όχι όμως και το Tea Party) ότι στο επίκεντρο της κρίσης - τουλάχιστον της αμερικανικής - βρίσκεται η αδυναμία της οικονομίας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα που εξήγγειλε χθες ο Μπερνάνκι προβλέπει την επένδυση 400 δισ. δολαρίων σε ομόλογα μακράς ωρίμανσης της κυβέρνησης, κίνηση που έχει ως σκοπό να απελευθερώσει δανειακά κεφάλαια από τις εμπορικές τράπεζες που θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις. Το 61% των ειδικών που συμμετείχαν σε έρευνα που δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg πιστεύει ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να βελτιώσουν την αμερικανική αγορά εργασίας ούτε να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας από το πανύψηλο (για τα αμερικανικά δεδομένα) ποσοστό 9,1%.

«Η πρωτοβουλία ήταν ανάλογη των προσδοκιών της αγοράς, αλλά ο Μπερνάνκι τη συνόδευσε με προειδοποιήσεις για "σημαντικούς κινδύνους οικονομικής επιβράδυνσης". Μπροστά στην προοπτική διολίσθησης της οικονομίας σε μια νέα ύφεση οι επενδυτές άρχισαν να πωλούν μετοχές, προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων και άλλα περιουσιακά στοιχεία που απαξιώνονται αν δεν υπάρχει ανάπτυξη», δήλωσε στο Bloomberg ο Σέιν Ολιβερ, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων της AMP Capital Investors στο Σίδνεϊ.

Πηγές: BBC, Το ΒΗΜΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ