Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να προχωρήσει άμεσα σε σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους και να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της χώρας, μέσα από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγών.
«Έχετε παρασυρθεί σε βερμπαλισμούς και δημαγωγίες. Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις, τομές, αλλαγές στο κράτος και την οικονομία. Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς τράπεζες οι οποίες να χρηματοδοτούν την υγιή επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά, ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Ποταμιού και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως: «ο μόνος δρόμος για να δραπετεύσουμε με επιτυχία από το σημερινό αδιέξοδο είναι ένα μεγάλο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγών, που θα φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας. Προωθώντας ένα τολμηρό και μελετημένο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μια συμφωνία ακόμη και για μηδενισμό για δυο χρόνια της υποχρέωσης για πρωτογενή πλεονάσματα. Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε αναπτυξιακούς αλλά και κοινωνικούς πόρους για την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
«Εμείς σας είπαμε είμαστε εδώ. Και θα μου επιτρέψετε να πω όχι μόνο εμείς. Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου μπορεί να είναι μαζί σας αν πραγματικά τολμήσετε να κάνετε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι ίσως επειδή έχουν καταλάβει τα λάθη τους, κάποιοι ίσως γιατί φοβούνται την στιγμή που θα ξεσπάσει ο θυμός της κοινωνίας. Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία», τόνισε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ηρωική ήττα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να οδηγήσει τη χώρα σε μια, δήθεν ηρωική, συντριβή» ενώ κάλεσε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη «να μην κρύβουν την τρόικα στα γκαράζ ξενοδοχείων» και να σταματήσουν «να κηρύσσουν πόλεμο στη Γερμανία, απειλώντας απερίσκεπτα με κατασχέσεις γερμανικών πνευματικών ιδρυμάτων και αποστολές τζιχαντιστών στο Βερολίνο. Αυτό που κατάφεραν αυτοί που επινόησαν την νέα ελληνογερμανική βεντέτα, ήταν να ενισχύσουν τις θέσεις των γερμανικών κύκλων που επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη απομόνωση της χώρας».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις απόψεις του στον πρωθυπουργό, χωρίς βέβαια τα λεγόμενά του να εισακούονται.
«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω αυτές τις απόψεις μου στον πρωθυπουργό μαζί και με άλλες προτάσεις για την πορεία της χώρας. Από ό,τι φαίνεται από την μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης ή δεν έχω καταφέρει να τον πείσω ή οι αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής του είναι ισχυρότερες από τα επιχειρήματά μου», ανέφερε.
Κλείνοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του Ποταμιού επανέλαβε την ανάγκη για την δημιουργία ενός «ισχυρού ανεξάρτητου οργανισμού διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους», ο οποίος «θα πρέπει να συμμετέχει το Δημόσιο, οι τράπεζες, ευρωπαϊκά θεσμικά χρηματοδοτικά ιδρύματα και ιδιώτες. Η διοίκησή του θα πρέπει να είναι ισχυρή, έμπειρη και ανεξάρτητη από το κράτος και τις τράπεζες. Αυτός ο οργανισμός θα αναλάβει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το δημόσιο».