Η «ψυχρή» αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής: Μεταρρυθμίσεις, ρευστότητα και κλιμάκια - iefimerida.gr

Η «ψυχρή» αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής: Μεταρρυθμίσεις, ρευστότητα και κλιμάκια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αν και η λιτή ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών παραπέμπει περισσότερο σε χρησμό της Πυθίας, το προφανές είναι ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Αθήνα χωρίς το μαχαίρι στο λαιμό, χωρίς ούτε ένα ευρώ στις αποσκευές της αλλά με την έγγραφη δέσμευση ότι καθίσταται δυνατή η μερική εκταμίευση της εκκρεμούς δόσης.

Ρευστό: Η απόφαση του EUROGROUP της 20ης Φεβρουαρίου προέβλεπε ότι η Αθήνα οφείλει να εξειδικεύσει και να συμφωνήσει με τους εταίρους επί συγκεκριμένης λίστας μεταρρυθμίσεων ως το τέλος Απριλίου, αλλά η εκταμίευση δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή πριν από τον Ιούνιο. Στην πορεία, με δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ και του Π. Μοσκοβισί άνοιξε «παράθυρο» μερικής εκταμίευσης υπό την προϋπόθεση της συμφωνίας για συγκεκριμένη λίστα, ωστόσο ο Β. Σόιμπλε με αλλεπάλληλες δηλώσεις επέμενε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Με την ανακοίνωση της Συνόδου κατέστη σαφές ότι μπορεί να γίνει μερική εκταμίευση της δόσης.

Όσον αφορά στη στάση της ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, δεν συναίνεσε ούτε στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ούτε στην άρση περιορισμού αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο (waiver), αφού κάτι τέτοιο θα χαρακτηριζόταν ως πολιτική παρέμβαση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά, ο Μ. Ντράγκι δεν έκανε δεκτές ούτε τις εισηγήσεις κάποιων «σκληρών», που ζητούσαν να γίνουν ακόμα πιο αυστηροί οι όροι έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Μεταρρυθμίσεις: Από τη διατύπωση της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής προκύπτει σαφώς ότι η πρωτοβουλία σύνταξης της εξειδικευμένης λίστας ανήκει αποκλειστικά στην Αθήνα, χωρίς να γίνεται η παραμικρή σύνδεση με την 5η αξιολόγηση που διακόπηκε. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η αξιολόγηση αυτής της λίστας θα γίνει από το EUROGROUP, είναι προφανές ότι η αξιολόγηση θα γίνει ΚΑΙ με δημοσιονομικούς όρους, δηλαδή με όρους κόστους- οφέλους. Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την Αθήνα να προχωρήσει τάχιστα σε μεταρρυθμίσεις, που να μην έχουν πολιτικό κόστος- δηλαδή να μην συμπεριλαμβάνουν αυξήσεις φόρων ή περικοπές μισθών/ συντάξεων- είναι προφανές ότι θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν λίαν συντόμως, όταν φτάσει προς αξιολόγηση στο EUROGROUP η λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Κλιμάκια: Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής ξεκαθαρίζει ότι τα τεχνικά κλιμάκια- το αποκαλούμενο Athens Group- θα παραμείνουν στην Αθήνα, έχοντας, όμως, ως αποστολή μόνο τη συλλογή όλων των αναγκαίων στοιχείων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν επαναληφθούν φαινόμενα ανάλογα με αυτό της επιστολής του Ν. Κοστέλο, που χαρακτηρίστηκε από την Αθήνα ως ανεπίτρεπτη παρέμβαση ενός τεχνοκράτη στο κυβερνητικό νομοθετικό έργο, γεγονός που προκάλεσε το προσωρινό «πάγωμα» στην παροχή στοιχείων και πληροφόρησης και όξυνε τις σχέσεις με τους εταίρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σύνοδος Κορυφής μεταρρυθμίσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ