Bloomberg: Οσο τα ταμεία είναι άδεια, η πιθανότητα ατυχήματος παραμένει - iefimerida.gr

Bloomberg: Οσο τα ταμεία είναι άδεια, η πιθανότητα ατυχήματος παραμένει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τα ταμεία της Ελλάδας να αδειάζουν και τις πληρωμές να είναι πιεστικές, το κουδούνι του κινδύνου χτυπάει για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι, είναι αναγκασμένος να αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αποφύγει τα δύσκολα.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το Bloomberg, o Έλληνας πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες, αγόρασε χρόνο, αλλά δεν πήρε χρήματα που θα απομείωναν την πίεση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα του – καίτοι, η Ελλάδα δεν προχωράει σε αποκαλύψεις για το πόσα χρήματα έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της. Το αμερικανικό δίκτυο, πάντως, εκτιμά πως το έλλειμμα αυτή τη στιγμή αναμένεται να φτάσει τον Μάρτιο στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συνομιλιών με την Άνγκελα Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Τσίπρας δεν έλαβε εγγυήσεις ότι οι πιστωτές θα ξεκλειδώσουν μετρητά από το τελευταίο πακέτο διάσωσης. Αυτό θα γίνει μόνο αν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Οι Ευρωπαίοι τον προειδοποίησαν πως ο χρόνος εξαντλείται, επομένως η λίστα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να παραδοθεί άμεσα», αναφέρει το άρθρο.

Ανησυχία για μισθούς και συντάξεις

Με τον Τσίπρα να ετοιμάζεται για το ταξίδι στο Βερολίνο, στην Αθήνα αυξάνεται η ανησυχία για το πόσο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις την επόμενη εβδομάδα. Οι πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα πως τα αποθεματικά μπορούν να κρατήσουν την Ελλάδα για λίγες ημέρες ή έστω μερικούς μήνες. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ έλεγε την Πέμπτη πως η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τον Απρίλιο.

Επιρρεπής σε ατυχήματα

«Μια κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι σε αυτή τη θέση, γιατί τότε είναι μια δύσκολη κατάσταση, άρα γίνεται επιρρεπής σε ατυχήματα», δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America Merrill Lynch. «Υποθέτουμε ότι, τον Απρίλιο και τον Μάιο η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώνουν κυρίως τους μισθούς και τις συντάξεις. Για όλα τα άλλα αναμένεται να καθυστερήσει πληρωμές». Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές έδειξαν την Παρασκευή να ανακουφίζονται από τις εξελίξεις, καθώς, τουλάχιστον, αποτράπηκε ένα ατύχημα, προς το παρόν.

Αποφυγή ρήξης

«Αποφύγαμε μια ρήξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανικό των καταθετών την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει από την μεριά του ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμπλήρωσε «σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο, είδαμε ότι καμία πλευρά δεν θέλει να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα. Το γεγονός παραμένει, όμως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραδώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά».

Ακόμη και αν ο Τσίπρας ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Μαρτίου, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα τους επόμενους μήνες. Το δεύτερο τρίμηνο το έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών του χρέους, εκτιμάται στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αύξηση στην εκροή καταθέσεων – πληροφορία που μετέφεραν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, τότε η διαθέσιμη ρευστότητα θα εξαντληθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Και πάλι, όμως, ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν τα χρήματα από τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια) φτάνουν ή για τι ποσά μιλάμε. Ούτε επ' αυτού η κυβέρνηση δίνει πληροφορίες.

Ο Μάλκολμ Μπαρ της JP Morgan αναφέρει: «Μπορεί να μην γνωρίζουμε την ακριβή θέση της Ελλάδας ως προς τη ρευστότητά της, εντούτοις θεωρούμε πως θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για μια λίγες μόνο εβδομάδες ακόμη».

Κάνει ό,τι μπορεί

Κατά το Bloomberg, ο Τσίπρας προσπαθεί να καλύψει τα κενά του προϋπολογισμού όσο καλύτερα μπορεί. Το αμέσως επόμενο διάστημα προωθεί μια ρύθμιση για 100 δόσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλών, με την ελπίδα ότι θα βρει από εκεί κάποια χρήματα.

«Αν αρχίσουμε να βλέπουμε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, τότε οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν κανένα λόγο να οδηγήσουν τα πράγματα σε ένα ατύχημα», δηλώνει ο Βαμβακίδης, «ωστόσο, εάν η μικροπολιτική συνεχιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θα βρεθούμε ξανά στο σημείο που είμαστε τώρα. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι πιέσεις χρηματοδότησης θα γίνει πιο σοβαρές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ