CNBC: Οι αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι -Εχουμε ξανακούσει τέτοιες δεσμεύσεις από την Ελλάδα - iefimerida.gr

CNBC: Οι αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι -Εχουμε ξανακούσει τέτοιες δεσμεύσεις από την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μίνι σύσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε, η αίσθηση που βγήκε ήταν θετική, αλλά οι αναλυτές των αγορών φαίνεται πως έχουν άλλη εκτίμηση από το παραγόμενο αποτέλεσμα – εντελώς διαφορετική από την «ανάγνωση» των πολιτικών ηγετών.

Εκτιμώντας την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης, οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC λένε πως η δική τους αίσθηση είναι ενός deja vu. Ήτοι: ενός πράγματος που κάπου το έχουν ξαναδεί. Ο Ρόμπερτ Κουενζέλ της Daiwa Capital Markets αναφέρει: «Κανείς δεν μπορεί από την αίσθηση του deja vu, ως αποτέλεσμα της συνάντησης. Ίσως, η μόνη αλλαγή σε σχέση με πριν από ένα μήνα είναι ότι στην Ελλάδα απομένει ένας μήνας ακόμη για να εξασφαλίσει μια ριζική αλλαγή στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων». Από την μεριά του, ο Κέρστεν Μπρζέσκι προσθέτει: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει στις λεπτομέρειες. Η συνάντηση δεν έφερε νέα αποτελέσματα. Μπορεί ο τόνος της συνάντησης θα ήταν φιλικός, ελπιδοφόρος και να κινήθηκε σε κλίμα συνεργασίας, αλλά στις λεπτομέρειες δεν άλλαξε τίποτα. Στην πραγματικότητα, οι όροι της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου δεν έχουν αλλάξει και ακόμη δεν είναι σαφή τα ελληνικά σχέδια». Μιλώντας για το χρόνο όχι ως φιλοσοφική έννοια με την απόλυτη πραγματιστική του διάσταση, οι αναλυτές αναφέρουν πως για την Ελλάδα το χρονικό διάστημα που της απομένει είναι ελάχιστο. Και αυτό διότι έχει μπροστά της άμεσες πληρωμές, άρα και την ανάγκη να βρει πόρους.

Τρελοί ή στρατηγοί;

Κατά τον Κουενζέλ, είναι πολύ πιθανό ο Μάριο Ντράγκι να άσκησε περαιτέρω πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Είναι πολύ πιθανό να έδωσε στον Τσίπρα να καταλάβει πόσο άσχημες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα αν χρεοκοπήσει. Ένα σημείο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει μέχρι τώρα να μην ευαισθητοποιείται». Ο Μπρέζσκι πηγαίνει το συλλογισμό του ακόμη πιο πέρα: «Έχουμε να κάνουμε ανίκανους τρελούς ή αριστοτέχνες στρατηγούς; Κατά τις πρώτες εβδομάδες της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, οι αγορές ασχολήθηκαν επί μακρόν για να απαντήσουν στο ερώτημα. Σχεδόν δύο μήνες μετά, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εκτός χρόνου και θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης – κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει θυμό στην κυβέρνηση και το λαό. Ενδέχεται, όμως, να μην έχει πολλά περιθώρια επιλογής, λόγω των διαφαινόμενων προθεσμιών αποπληρωμής».

Καταλήγει ο Μπρέζσκι: «Θα είναι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της δίχως εξωτερική βοήθεια. Μπορεί να προσπαθήσει να το κάνει με πρόχειρα μέτρα, ωστόσο αυτό δεν μοιάζει με βιώσιμη στρατηγική. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει νέο πρόγραμμα διάσωσης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Σύνοδος Κορυφής Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ