Le Figaro: Η Ελλάδα υπόσχεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τη χρεοκοπία - iefimerida.gr

Le Figaro: Η Ελλάδα υπόσχεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τη χρεοκοπία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλέον ο Ελληνας πρωθυπουργός «αποδέχεται τον κανόνα του παιχνιδιού» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αναφορικά με το αποτέλεσμα της μίνι Συνάντησης Κορυφής.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε λίγες ημέρες στους υπουργούς Οικονομικών “έναν πλήρη και λεπτομερή κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις”, προκειμένου να λάβει στην ώρα τους τα δάνεια που θα της επιτρέψουν να αποφύγει τη χρεοκοπία» αναφέρεται στο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού στην Ελλάδα, απέκτησε «αυτό που ζητούσε από τότε που ανήλθε στην εξουσία», μια συνάντηση με τους ηγέτες του ευρώ, μια «πολιτική» συνάντηση Κορυφής. Ωστόσο, τονίζεται, ότι «ούτε η Ανγκελα Μέρκελ, ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμβάθυναν τη συζήτηση: καμία κουβέντα για καταβολή του συνόλου ή καταβολή μέρους των 7 δισ. ευρώ που περιμένει η Αθήνα» πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Λέξη στη μίνι Σύνοδο για τα λεφτά

Σε αυτό το σημείο, η Figaro υπενθυμίζει στους Γάλλους αναγνώστες της τις δηλώσεις του προέδρου Φρανσουά Ολάντ μετά τη λήξη της πολύωρης Συνόδου: «Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει εντός ευρώ [...] Οσο πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις της γνωστοποιηθούν και αξιολογηθούν, τόσο πιο γρήγορα το Eurogroup θα μπορεί να αποφασίσει» για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας. «Είναι ο ρυθμός που αλλάζει, όχι το πλαίσιο» ξεκαθάρισε ο Γάλλος ηγέτης.

Από την ανάλυση των Γάλλων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, για την οποία η Figaro σημειώνει με νόημα ότι «έδειξε την ίδια (με τον Ολάντ) ακαμψία»: «Δεν μιλήσαμε ούτε για αριθμούς, ούτε για προθεσμίες και δεν μπορούμε να προβλέψουμε την τελική εκτίμηση του Eurogroup. Είναι σαφές ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν είναι απλή. Απόψε, καθορίσαμε απλώς τη σειρά των επιχειρήσεων».

Αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο

Στη συνέχεια, η «Le Figaro» αναφερόμενη στο σύντομο και περιεκτικό κοινό ανακοινωθέν κάνοντας ειδική μνεία στη φράση «όλοι δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τη δουλειά και να την ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν». Παράλληλα, επισημαίνει αυτό που κέρδισε η ελληνική κυβέρνηση: τη δυνατότητα να καθορίσει εκείνη τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνε για να συνεχίσει, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «περιορισμένη παραχώρηση» από τους εταίρους. «Εναπόκειται στο Eurogroup να αποφασίσει αν (η λίστα των μεταρρυθμίσεων) συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (η Ελλάδα)». Σε αυτή τη φράση του Φρανσουά Ολάντ περιέχεται κατά τη Figaro το σημείο που περιορίζει την Ελλάδα.

Κατά τους Γάλλους δημοσιογράφους, «θα ήταν δύσκολο να δει κάποιος σε αυτή τη μίνι-σύνοδο κάτι άλλο εκτός από μια απλή παρατήρηση, (παρατήρηση) όμως στο υψηλότερο επίπεδο, πως χάθηκαν πολύτιμες εβδομάδες» και τώρα όλα αυτά «μοιάζουν να είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε στις δηλώσεις ότι αυτό που ισχύει είναι η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup, γεγονός που σημαίνει ότι «έπειτα από έναν μήνα -δεν τολμώ να πω χάθηκε- η Ελλάδα δεν έχει άλλον χρόνο για χάσιμο», γράφει η Figaro δανειζόμενη τη φράση της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Τσίπρας γυρίζει με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες

Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει πως «ήρθε (στις Βρυξέλλες) με την πρόθεση να αποσπάσει μια ευρωπαϊκή βοήθεια έκτακτης ανάγκης» αλλά τελικά «θα επιστρέψει στην Αθήνα με σχεδόν άδεια χέρια». «Εν αντιθέσει με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, παραμένει πάντα στη διακριτική ευχέρεια των 19 υπουργών Οικονομικών του ευρώ και των τεχνικών εμπειρογνωμόνων -πρώην Τροϊκανών» προσθέτει το ρεπορτάζ.

Οι Ευρωπαίοι έχουν κουραστεί

Η Figaro συνεχίζει παραθέτοντας τις δηλώσεις Ελληνα κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters που είχε δηλώσει πως η Αθήνα διαθέτει τα 350 εκατομμυρίων για να αποπληρώσει σήμερα την τέταρτη για τον Μάρτιο δόση στο ΔΝΤ το οποίο ακόμη δεν έχει εκταμιεύσει τα 1,6 δισ. ευρώ στην Αθήνα. Η γαλλική εφημερίδα, συνεχίζει και διαπιστώνει πως «κανένας δεν φαίνεται να είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα αν μια πτώχευση, πιθανώς πριν από μια έξοδο από το ευρώ, είναι υπόθεση ημερών, εβδομάδων ή μηνών».

Η Figaro αναδεικνύει από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «ξαναβάλαμε τη διαδικασία πάνω στις ράγες» και ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να δείξει στους Ελληνες μια πολιτική επιτυχία.

Ομως, καταλήγει στο ρεπορτάζ της γαλλική εφημερίδα, «παρά τις αναφορές για καλή πρόθεση και από τις δύο πλευρές, δεν είναι βέβαιο ότι η συνάντηση βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ή ακόμη και να ξεπεραστεί -αυτό που ένας υπεύθυνος αποκαλεί- «κούραση» των Ευρωπαίων απέναντι στην αναβλητικότητα, την ασυναρτησία και το ιδεολογικό υβρεολόγιο από την κυβέρνηση της Αθήνας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ