WS Journal: Τα έξι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Αθήνα - iefimerida.gr

WS Journal: Τα έξι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Αθήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο η απόσταση δεν είναι μόνο χρονολογική, αλλά και πολιτική. Η δεύτερη δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την πρώτη, καθώς οι προθεσμίες για την Ελλάδα τρέχουν. Κάτι που φάνηκε και στη μίνι συνάντηση των Βρυξελλών.

Οι Wall Street Journal με έξι ρητορικές ερωτήσεις και έξι αντίστοιχες απαντήσεις θέτουν τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ελλάδα στο αμέσως επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και να λάβει ως ανταπόδοση κάποια χρήματα από τους δανειστές της. Οι ερωτοαπαντήσεις έχουν ως εξής:

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Γιατί υπήρξε μικρή πρόοδος;

Όλα ξεκίνησαν από τις αλληλοκατηγορίες των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές «πάγωσαν» από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά παρείχε ελάχιστες πληροφορίες στην άλλη πλευρά γύρω από τα οικονομικά του κράτους και τα σχέδιά της για την αναμόρφωση της οικονομίας και του δημόσιου τομέα. Η Ελλάδα πλευρά απάντησε πως οι υπάλληλοι των θεσμών ήθελαν να παρεμβαίνουν στην ελληνική πολιτική, ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή της πάλαι ποτέ Τρόικας.

Ποιες τεχνικές εργασίες πρέπει να γίνουν;

Οι τεχνικοί εμπειρογνώμες πρέπει να αξιολογήσουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και την πρόοδο στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα. Αν δεν γίνει αυτή η αξιολόγηση-κοστολόγηση, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πάρει τα χρήματα που έχει ανάγκη.

Πώς είναι αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας;

Οι πολεμικές αποζημιώσεις έτσι όπως παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα επέτειναν το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Ελλάδα επιτέθηκε, η Γερμανία απέρριψε τις απειλές και τώρα μένει το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο για να λύσει τις παρεξηγήσεις.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Να σημειώνει πρόοδο σχετικά με τα μέτρα πολιτικής που πρέπει να εφαρμόσει για τα βάλει το επόμενο μέρος της χρηματικής βοήθειας που έχει ανάγκη. Χωρίς χρήματα και με τα φορολογικά έσοδα να βυθίζονται, η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό τουλάχιστον λένε οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Υπάρχει κάποια προθεσμία;

Η ημερομηνία καθορίζεται από τις ανάγκες της χώρας και αυτές είναι άμεσε, όπως είπε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει μια ακόμη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει βραχυπρόθεσμα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά μέχρι την Παρασκευή. Άρα, ο χρόνος τρέχει και τα χρήματα λιγοστεύουν.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Η μίνι συνάντηση των Βρυξελλών δείχνει πως η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στη λογική των αποφάσεων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Απομένει η συνάντηση στο Βερολίνο, αλλά οι Ευρωπαίοι αναλυτές, αλλά και οι ηγέτες της Ευρωζώνης τονίζουν πως το επίπεδο της αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας θα καθοριστεί από το πόσο η Αθήνα θα παραμείνει στη συμφωνία του Eurogroup και θα φέρει άμεσα κάποια μέτρα μεταρρυθμιστικής προοπτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ