Γάλλος οικονομολόγος: Δεν φταίει η Ελλάδα που την έβαλαν στο ευρώ ενώ δεν έπρεπε - iefimerida.gr

Γάλλος οικονομολόγος: Δεν φταίει η Ελλάδα που την έβαλαν στο ευρώ ενώ δεν έπρεπε

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που δεν τηρεί τους κανόνες μέσα στην ευρωζώνη, εξ ίσου μεγάλες ευθύνες έχει και η Γερμανία υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο περιθώριο της μίνι Συνόδου Κορυφής ο Γάλλος διάσημος οικονομολόγος και αναλυτής των αγορών Ματιέ Μυσερί.

Ο πρώην στρατηγικός αναλυτής της BNP Baribas μιλώντας στην ηλεκτρονική σελίδα της γαλλικής Atlantico τονίζει «οι ευθύνες μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης είναι μοιρασμένες» και πως μπορεί η Ελλάδα πολλές φορές να μην τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες λειτουργίας της Ενωσης, αλλά και «η ευρωζώνη (σ.σ. τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της) έχει τεράστια ευθύνη» για το γεγονός ότι «δεν εκτίμησε σωστά» πως η Ελλάδα «μπήκε σε μια νομισματική ένωση που δεν αντιστοιχεί στο πλαίσιο της, κάτι που της έκοψε τη δυνατότητα υποτίμησης» του εγχώριου νομίσματός της.

Ηταν λάθος που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, αλλά δεν ήταν μόνο δικό της. Εχουν ευθύνες οι Ευρωπαίοι

Ο Μυσερί είναι κατηγορηματικός: «Ηταν λάθος που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ» και αυτό φάνηκε το 2009. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αντί να διορθώσουν το πρώτο λάθος, επέλεξαν να κάνουν κι ένα δεύτερο: να στείλουν την Τρόικα. «Με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η υπόθεση, φαίνεται ότι υπήρξε άρνηση να λυθεί το πρόβλημα του νομίσματος» υποστηρίζει ο Μυσερί και προσθέτει ότι «έφτιαξαν μια “Τρόικα” διότι αρνήθηκαν να χαρίσουν (το χρέος), με σκοπό να δίνουν μόνο δάνεια. Η Τρόικα ήταν αναποτελεσματική και συμπεριφέρθηκε στην Ελλάδα όπως δεν θα τολμούσε ποτέ να κάνει το ΔΝΤ».

Η Ευρωζώνη δεν αντιμετώπισε το ελληνικό πρόβλημα με αλληλεγγύη, έστειλε την αναποτελεσματική Τρόικα

Ο Μυσερί σπεύδει να διευκρινίσει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσονται οι Ελληνες» από τις ευθύνες τους, αλλά «σε μια νομισματική ένωση, τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη» και στην περίπτωση της Ελλάδας δεν υπήρξε.

Οσο για τη Γερμανία, ο Γάλλος οικονομολόγος επισημαίνει ότι «δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ευρωπαϊκή νομισματική ένωση χωρίς τη Γερμανία» και αυτό «επειδή οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που κάνουν στο εσωτερικό της χώρας τους μια δημόσια συζήτηση για το νόμισμα, κάτι που απουσιάζει πλήρως από τη Γαλλία» Ο Μυσερί χαρακτηρίζει τη Γερμανία ως τη «χώρα-άγκυρα» για το ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, κάτι που η Γερμανία δεν το κάνει πλήρως».

Η Γερμανία θέλει μόνο τα πλεονεκτήματα του ευρώ, χωρίς να πληρώνει το τίμημα

Ετσι, κατά τον Μυσερί, «πρέπει να φτιάξουμε μια νομισματική ένωση με μια Γερμανία η οποία θα δεχθεί να αναλάβει τις ευθύνες ενός νομισματικού ηγέτη, με το να είναι αλληλέγγυα και να παίζει τον ρόλο του δανειστή σε έσχατη ανάγκη, διαφορετικά τότε θέλουμε τη διάλυση του ευρώ». Ωστόσο οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές κάνουμε, «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Η Γερμανία θέλει τα πλεονεκτήματα, κυρίως την κυριαρχία στη Φρανκφούρτη (σ.σ. έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), αλλά δεν θέλει να πληρώσει το τίμημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ευρώ Ελλάδα Γερμανία Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ