Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις των τελευταίων ετών, η οποία ενδεχομένως να κρίνει το μέλλον της Ελλάδας και τις σχέσεις της με τους εταίρους.
Σε αυτή την επταμερή σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Αλέξης Τσίπρας, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Γερούν Ντάσιελμπλουμ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που... ζηλεύουν και εκφράζουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν.
Η πρώτη αντίδραση, αλλά όχι ευθέως, έρχεται από τον Ματέο Ρέντσι. Ιταλοί διπλωμάτες μεταφέρουν την ενόχληση του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι η Ιταλία είναι η τρίτη δανείστρια χώρα και έπρεπε να βρίσκεται στη συνάντηση.
Ενοχλημένος έδειξε και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Σταμπ, ο οποίος θέλησε να υποβαθμίσει τη σημασία της επταμερούς. « “Μίνι-Σύνοδος” είναι μια μεγάλη λέξη» σημείωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός για να προσθέσει «Σημασία έχουν οι δεσμεύσεις του Eurogroup».
Πιο ενοχλημένος από όλους εμφανίστηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Μισέλ Σαρλ, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν τον κάλεσαν στη συνάντηση.
Ο κ.Σαρλ ανέφερε χαρακτηριστικά «Το Βέλγιο είναι ένα δραστήριο μέλος του Eurogroup και χρειάζεται να παίρνουμε μέρος στις συζητήσεις. Δεν έχω δώσει εντολή στη Γερμανία ή στη Γαλλία να διαπραγματευτούν εκ μέρους του Βελγίου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Μπορούν να μιλήσουν, να πουν ότι θέλουν, αλλά δεν υπάρχει εντολή να πάρουν αποφάσεις».
Μάλιστα, επικριτικός εμφανίστηκε και ο Αυστριακός καγκελάριος, αλλά για... λογαριασμό του Μάρτιν Σουλτς.
Ο Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε ενοχλημένος από το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στην επταμερή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή η συζήτηση κατέστη επιτακτικά αναγκαία, αφενός διότι θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αφετέρου γιατί πρέπει να απαιτηθούν (σ.σ. από την Ελλάδα) συγκεκριμένες προτάσεις».