Μια έντονη συζήτηση για περίπου είκοσι λεπτά είχαν στο περιθώριο συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ορθιοι και σε έντονο ύφος, οι δύο πολιτικοί συνομιλούσαν επί 20 λεπτά.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, δεν ήταν ο γνωστός υπουργός Οικονομικών με το πλατύ χαμόγελο και το άνετο ύφος.
Εδειχνε σκοτεινός και ανήσυχος, ενώ οι χειρονομίες του μαρτυρούσαν άλλοτε τη φιλική του διάθεση για τον Σταύρο Θεοδωράκη, άλλοτε την ένταση και την αγωνία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που μοιράστηκε με τον πρόεδρο του Ποταμιού ήταν ότι «είναι πολύ βαριά τα σύννεφα στην Ευρώπη».
Κάποιοι βουλευτές επιχείρησαν να πλησιάσουν τους δύο άνδρες και να συνομιλήσουν με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά ο υπουργός Οικονομικών τους ζήτησε ευγενικά να συναντηθούν αργότερα, ώστε να συνεχίσει την κατά τα φαινόμενα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία του με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Είναι πιθανόν οι δύο πολιτικοί να συζήτησαν το νέο τελεσίγραφο των δανειστών προς την Ελλάδα «κάντε μεταρρυθμίσεις ή θα χρεοκοπήσετε». Είναι γνωστή η θέση του κ. Θεοδωράκη ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μείνει στη ζώνη του ευρώ και ότι θα πρέπει να δεχθεί να κάνει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές και έχει ανάγκη η χώρα μας.
Eίναι ενδεικτική η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι, λίγη ώρα μετά την συνάντηση Βαρουφάκη-Θεοδωράκη:
Ο κ. Τσίπρας έστω και τώρα να διασφαλίσει την πορεία της χώρας στην ευρωζώνη
Οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός σήμερα στις Βρυξέλλες και τη Δευτέρα στο Βερολίνο θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την τύχη της χώρας. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο γιατί η κυβέρνηση κατάφερε να μείνει χωρίς συμμάχους τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως του βορρά, πυροδοτούν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σενάρια που δυστυχώς καλοβλέπουν και κάποιοι άφρονες στην Αθήνα.
Η ομολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι «αν δεν βρεθεί λύση δεν έχουμε λεφτά» ήρθε και αυτή πολύ αργά. Αρκετοί συνάδελφοι του στο υπουργικό συμβούλιο δαπάνησαν δεκάδες ώρες στα τηλεοπτικά παράθυρα διατυμπανίζοντας ότι «δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά της Ευρώπης», δημιουργώντας έτσι μια ψευδή εικόνα για τις δυνατότητες των κρατικών ταμείων. Η αβεβαιότητα που τώρα απλώνεται στη χώρα έχει λοιπόν υπογραφή. Αλλά δεν είναι η ώρα για κριτική.
Ο κ. Τσίπρας έστω και τώρα έχει την ιστορική ευκαιρία να διασφαλίσει την πορεία της χώρας στην ευρωζώνη. Δεν μπορεί στο όνομα εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών εκβιασμών να θυσιάσει τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ελλάδας και το μέλλον των πολιτών της. Κι επειδή ο πρωθυπουργός επικαλείται διαρκώς τη λαϊκή εντολή, του επαναλαμβάνουμε ότι ο λαός ψήφισε υπέρ μιας σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και υπέρ μιας συμφωνίας με τους εταίρους, που δεν θα θέτει με κανέναν τρόπο σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρώπη.