Σήμα κινδύνου από τραπεζίτες: Στις Βρυξέλλες η τελευταία ευκαιρία για την οικονομία - iefimerida.gr

Σήμα κινδύνου από τραπεζίτες: Στις Βρυξέλλες η τελευταία ευκαιρία για την οικονομία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οριακή χαρακτηρίζουν την κατάσταση υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι οι επαφές στις Βρυξέλλες και ακολούθως στο Βερολίνο, είναι η τελευταία ευκαιρία για να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση και να πάρει ανάσες η οικονομία.

Αν και ο ρυθμός εκροής καταθέσεων έχει ανακοπεί, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι τα 12,5 δις ευρώ του Ιανουαρίου προκάλεσαν μεγάλη ζημιά, συμπληρώνοντας με νόημα ότι οι εκροές ρευστών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου μπορεί να βοηθούν το υπουργείο Οικονομικών να διαχειριστεί τις άμεσες ταμειακές υποχρεώσεις, ωστόσο προκαλούν αναταράξεις στις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες του τραπεζικού συστήματος, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ΕΚΤ. Επιπλέον, το μαρτύριο της σταγόνας μέσω ELA απλώς και μόνο λειτουργεί ως αναπνευστήρας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αφού στην πραγματικότητα οι τράπεζες είναι «αλυσοδεμένες», αδυνατώντας να χρηματοδοτήσουν την αγορά.

Κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμα επιτείνουν την αίσθηση ασφυξίας

Ένα ακόμα πρόβλημα που αναδεικνύουν υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, είναι ότι παρατηρείται αύξηση του ρυθμού των «κόκκινων» δανείων, μετά από μια περίοδο όπου η τάση αυτή είχε ανακοπεί. Υπολογίζεται μέσα στους πρώτους μήνες του έτους, έχουν «κοκκινίσει» περίπου 1,5 δις ευρώ δανείων, ανεβάζοντας το stock στα 80 δις ευρώ. Και αυτό, επίσης, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ΕΚΤ.

Την αίσθηση ασφυξίας στην αγορά επιτείνει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές, καθώς μέσα σε έναν μήνα προστέθηκαν άλλα 100 εκατ. ευρώ στα. καθυστερούμενα, ενώ έχουν φτάσει στα 545 εκατ. ευρώ οι απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, που βρίσκονται σε αναμονή άνω των 90 ημερών.

Το μαρτύριο της σταγόνας από την ΕΚΤ

Η Ελλάδα ζήτησε 900 εκατομμύρια ευρώ. Η ΕΚΤ έδωσε 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 500 εκατομμύρια που υπολείπονται από τα χρήματα που δόθηκαν μέσω του ELA, δείχνουν την πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ελληνική κυβέρνηση.

To Bloomberg επικαλείται στελέχη που έπαιξαν ρόλο στην τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, έτσι όπως πάρθηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης, και σημειώνει πως η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει 900 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική, καθώς της δόθηκαν τελικά μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Φρανκφούρτη εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για τον τρόπο που οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα. Συγκεκριμένα, δεν θέλουν να δώσουν παραπάνω χρήματα βλέποντας πως στην ουσία οι τράπεζες δανείζουν την κυβέρνηση, κάτι που καταστρατηγεί το νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 12 Μαρτίου η ΕΚΤ έδωσε στην ελληνική πλευρά τα χρήματα που ζήτησε (600 εκατ. ευρώ), ενώ στις 5 Μαρτίου είχε δώσει άλλα 500 εκατομμύρια. Αυτή τη φορά το ελληνικό αίτημα δεν βρήκε ευήκοα ώτα για να τους λόγους που εκτέθηκαν προηγουμένως. Πάντως, επί του παρόντος οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ELA που έχουν λάβει. Ως εκ τούτου έχουν συνολικά στα χέρια τους περιπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ELA ΕΚΤ τράπεζες οικονομική ασφυξία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ