Έχεις ζηλέψει το υπέροχο γκρίζο χρώμα στα μάτια του Daniel Graig η τα αισθησιακά γαλαζοπράσινα μάτια της Angelina Jolie. Οι χρωματιστοί φακοί σε έχουν κουράσει και εύχεσαι να μπορούσες να έχεις καταγάλανα μάτια.
Μία εταιρεία στην Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου και να χαρίσει στα μάτια σου το χρώμα που επιθυμείς έναντι 4.720 ευρώ. Μέχρι στιγμής όμως η τεχνική αυτή βρίσκεται ακόμα σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
«Κάτω από κάθε καστανό μάτι βρίσκεται ένα μπλε μάτι», δήλωσε ο δόκτωρ Gregg Homer, πρόεδρος και επιστημονικός σύμβουλος της Strōma Medical. «Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ένα καστανό μάτι έχει ένα λεπτό στρώμα χρωστικής ουσίας που καλύπτει την μπλε ίριδα».
Η διαδικασία αλλαγής στο χρώμα των ματιών γίνεται μέσω ενός υπολογιστή που καθοδηγεί ένα μικρής ενέργειας λέιζερ, το οποίο διαταράσσει το καφέ της ίριδας.
Αυτό αναγκάζει τον οργανισμό να «κινήσει μια φυσική και σταδιακή διαδικασία αφαίρεσης του ιστού. Μόλις ο ιστός αφαιρεθεί, το φυσικό μπλε μάτι του ασθενούς αποκαλύπτεται», εξηγεί στην ιστοσελίδα της η Strōma Medical.
Με την αφαίρεση της χρωστικής, το φως μπορεί να εισέλθει σε μικρές ίνες στο μάτι. Όταν το φως διασκορπιστεί, αντανακλά πίσω μόνο τις μικρότερες σε μήκη κύματος, οι οποίες το κάνουν να φαίνεται μπλε.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η όλη διαδικασία διαρκεί γύρω στα 30 δευτερόλεπτα, ενώ τα μάτια αποκτούν το επιθυμητό γαλάζιο χρώμα μέσα σε δύο εβδομάδες.
Μέχρι στιγμής στις κλινικές δοκιμές πήραν μέρος 17 ασθενείς στο Μεξικό και 20 στην Κόστα Ρίκα, ενώ η εταιρεία ελπίζει να εφαρμόσει την τεχνική της σε ένα σύνολο 100 ατόμων μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πολλοί, βέβαια, είναι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εν λόγω οφθαλμολογική παρέμβαση. Σύμφωνα με τον Saj Khan, οφθαλμίατρο στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης του ματιού και γλαύκωμα.
«Το συγκεκριμένο ζήτημα μας απασχόλησε ιδιαίτερα στην αρχή για αυτό ήταν το πρώτο που εξετάσαμε και λάβαμε υπόψιν μας στις αρχικές προ – κλινικές και κλινικές μελέτες», αναφέρει η εταιρεία στη σελίδα της όπου υποστηρίζει μάλιστα ότι κανένα περιστατικό δεν εμφάνισε μελαγχρωστικό γλαύκωμα.
Άλλος οφθαλμίατρος πάντως, ο δρ Mark Korolkiewicz, υποστηρίζει ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ μίας διορθωτικής χειρουργικής επέμβασης με λέιζερ στα μάτια και της τεχνικής που προωθεί η Strōma Medical.
«Ο γενικός κανόνας λέει ότι μόλις το λέιζερ μπει στο μάτι μπορεί να προκαλέσει ζημιά», υποστηρίζει ο Mark Korolkiewicz που είναι διευθυντής στο Ultralase, ένα εξειδικευμένο οφθαλμολογικό κέντρο. «Χρησιμοποιούμε το λέιζερ μόνο πάνω στον κερατοειδή στην επιφάνεια του ματιού. Αυτή η νέα επέμβαση περιλαμβάνει χρήση λέιζερ εντός του ματιού», καταλήγει.
Πολλοί πάντως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πίσω από μία επέμβαση αλλαγής χρώματος των ματιών αναδύονται πολλά ηθικά ζητήματα, ενώ άλλοι έχουν κατηγορήσει τον Gregg Homer πρόεδρο της Strōma Medical ότι απορρίπτει τα καστανά μάτια έναντι των γαλανών.
«Τι το επιλήψιμο ή ρατσιστικό υπάρχει στο να δώσεις σε κάποιον τη δυνατότητα να έχει γαλανά μάτια;», απαντά ο Homer.
Μέχρι στιγμής πάντως η εταιρεία του δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις που της απέστειλε η Daily Mail για πιθανούς κινδύνους στην επέμβαση.