Financial Times: Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής -Στο τραπέζι το όριο για τα έντοκα γραμμάτια - iefimerida.gr

Financial Times: Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής -Στο τραπέζι το όριο για τα έντοκα γραμμάτια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα είναι η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, αυτό που ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από την Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες; Με τη ρευστότητα της Ελλάδας να βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της, ενδέχεται αυτό να είναι ένα βασικό αίτημα, αλλά και πάλι μέχρι τώρα είναι άγνωστες οι προθέσεις του.

Αυτό διευκρινίζει ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times, σημειώνοντας πως είναι πολύ πιθανό ο Έλληνας πρωθυπουργός να ζητήσει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για να ανασχέσει την κατάσταση με τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους.
Παράλληλα, αναφέρει πως το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που πέρασε από την ελληνική Βουλή, θέτει τις βάσεις για μια αναμέτρηση υψηλού επιπέδου την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Ο Τσίπρας υπερασπίστηκε την κίνηση σε μια συγκινητική ομιλία, λέγοντας: "Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε [ξένους] τεχνοκράτες να εκπονήσει τη νομοθεσία μας πια".
Το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε την Τετάρτη με συντριπτική πλειοψηφία, είναι μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων του κυβερνώντος κόμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα και έρχεται με ένα τίμημα κόστους που εκτιμάται στα 200 ευρώ.

Παραβίαση της συμφωνίας

Αλλά οι πιστωτές δήλωσαν ότι η απόφαση της Αθήνας να περάσει τη νομοθεσία παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που προβλέπει να μην αλλάξει η οικονομική πολιτική μονομερώς.
«Υποστηρίζουμε πλήρως το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία και όσους έχουν πληγεί από την κρίση», δήλωσε ο Pierre Moscovici της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος όμως επισημάνει ότι "πρέπει να υπάρχουν διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα.
Πρέπει να είναι σε θέση η κυβέρνηση να αξιολογήσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνονται".
Το γερμανικό ταμπλόιντ Bild το έθεσε πιο ωμά, χαρακτηρίζοντας το νόμο - το οποίο προσφέρει κουπόνια τροφίμων και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τους φτωχούς - μια «κήρυξη πολέμου».
Στο μεταξύ, πριν η Ελλάδα να μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια, οι πιστωτές ζητούν να αρχίσει να εφαρμόζει μια κοινή δέσμη οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Μια τεταμένη τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών των Υπουργείων Οικονομικών διεκόπη την Τρίτη και οι Έλληνες συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να τεθούν σε αναμονή έως ότου ο Τσίπρας μπορέσει να συναντήσει άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Παρόμοια στάση με Σόιμπλε

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος σκοπεύει να κρατήσει παρόμοια σκληρή γραμμή με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Τσίπρας δεν έχει δηλώσει τι ακριβώς θέλει να συζητήσει την Πέμπτη.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένει αναστατωμένος ότι η ΕΚΤ δεν θα άρει το ανώτατο όριο έκδοσης των βραχυπρόθεσμων τίτλων, κάτι που η Αθήνα προβάλει ως κρίσιμο για να κρατήσει δυνατή την κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας διάσωσης.
Η ΕΚΤ έχει αντισταθεί με την αιτιολογία ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές των εντόκων γραμματίων από την κυβέρνηση.
Οι εν λόγω τράπεζες προς το παρόν διατηρούνται στη ζωή με δάνεια από την ελληνική κεντρική τράπεζα, και τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας δεν μπορούν νομίμως να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός κράτους στην ευρωζώνη.
Χωρίς την εισροή των μετρητών, η Αθήνα θα μπορούσε σύντομα να ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ή όπως κάποιοι αξιωματούχοι φοβούνται, θα μπορούσε να αθετήσει την πληρωμή οφειλών.
Κάποιοι φοβούνται ότι η Αθήνα έχει μετρητά μέχρι το τέλος του μήνα, αν και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ήταν σε θέση να συγκεντρώσει χρήματα από τους λογαριασμούς των ανεξάρτητων οργανισμών, παρατείνοντας τις δυνατότητες της για μερικές ακόμα εβδομάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ