Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ ανακοίνωσε τα ονόματα των δύο δραστών της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στο Μουσείο του Μπαρντό στην Τύνιδα.
Πρόκειται για τους Γιασίν Αμπίντι και Χάτεμ Χαχνάουι, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι «πιθανότατα, πρόκειται για Τυνήσιους».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύο ή τρεις πιθανούς συνεργούς, αλλά ούτε αυτός ούτε το υπουργείο Εσωτερικών έδωσαν άλλα στοιχεία για τους δράστες.
Ο τραγικός απολογισμός
Είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρείς Τυνήσιοι, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με αυτόματα όπλα στο Μουσείο του Μπαρντό που διήρκεσε περί τις τέσσερις ώρες.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι δράστες άνοιξαν πυρ έναντιον ομάδας τουριστών την ώρα που αποβιβάζονταν από το λεωφορείο τους και στη συνέχεια τους καταδίωξαν στους διαδρόμους του μουσείου.
Από αυτούς οι 17 ήταν τουρίστες από την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Κολομβία, την Αυστραλία, την Γαλλία, την Πολωνία και την Ισπανία, σύμφωνα με την νεότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ενώ τρεις Τυνήσιοι -ο ένας αστυνομικός- είναι επίσης νεκροί.
Συγκεκριμένα, ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για τρείς νεκρούς Τυνήσιους, τρεις Ιάπωνες, τρεις Ιταλούς, δύο Κολομβιανούς, δύο Ισπανούς, έναν Αυστραλό, δύο Γάλλους, δύο Πολωνούς, ενώ ένα θύμα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τους δύο ενόπλους κι εξακολουθούν να αναζητούν πιθανούς συνεργούς τους.
Οι αρχές λένε ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ξένων τουριστών και Τυνήσιων, έχουν τραυματιστεί.
Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας»
«Θα αντισταθούμε μέχρις εσχάτων και χωρίς έλεος. Η δημοκρατία θα κερδίσει και θα επιζήσει», είπε ο πρόεδρος και σε τηλεοπτικό διάγγελμα δήλωσε ότι η Τυνησία βρίσκεται σε πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας». «Αυτές οι άγριες μειονοτικές ομάδες δεν θα μας φοβίσουν και η μάχη εναντίον τους θα συνεχιστεί μέχρι να εξολοθρευτούν», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ είπε: «Είναι μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας και μία καθοριστική στιγμή για το μέλλον μας».
Τη στιγμή της επίθεσης, οι βουλευτές στο γειτονικό κτίριο του κοινοβουλίου συζητούσαν για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.
Μετά την επίθεση πολλοί Τυνήσιοι βγήκαν στους δρόμους στο κέντρο της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν κρατώντας σημαίες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης. Πάντως, σύμφωνα με μία ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, την Ρίτα Κατζ της αμερικανικής υπηρεσίας παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE, λογαριασμοί στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος χαιρετίζουν την επίθεση στο Μπαρντό και κάνουν «εκκλήσεις προς τους Τυνήσιους να «ακολουθήσουν τους αδελφούς τους».
Αγνοούνται 14 επιβάτες κρουαζιερόπλοιου
Την ίδια ώρα, η Costa Cruises, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ιταλίας και η πρώτη εταιρεία κρουαζιέρας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι 14 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Costa Fascinosa, το οποίο είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Τύνιδας, δεν έχουν επιστρέψει σε αυτό έπειτα από την χθεσινή επίθεση στο μουσείο Μπαρντό.
Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η Costa Crociere αναφέρει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και τις τοπικές αρχές ασφαλείας. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι στην πρωτεύουσα της Τυνησίας βρίσκονται ομάδες για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι επιβάτες είναι σώοι και να τους προσφέρουν βοήθεια.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το πλοίο πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα το πρωί.
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την ενέργεια
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν καταδίκασε την «αποτρόπαιη», όπως την χαρακτήρισε, επίθεση και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του προς τον λαό της Τυνησίας και τις αρχές της χώρας».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι καμία τρομοκρατική πράξη δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία της χώρας προς τον εκδημοκρατισμό της και σε ανακοίνωσε που εξέδωσε εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων, την κυβέρνηση της Τυνησίας και τις κυβερνήσεις των χωρών που μέτρησαν θύματα στην επίθεση και «υπογράμμισε την ανάγκη να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες, οι ενορχηστρωτές και οι χρηματοδότες αυτών των ειδεχθών τρομοκρατικών ενεργειών».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «καταδίκασε την πράξη με τον πιο έντονο τρόπο», ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ «θα στηρίξει την δέσμευση της Τυνησίας για ειρήνη και δημοκρατία».
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τόκιο, δήλωσε ότι συμπάσχει κι εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο της ίδιας όσο και του συζύγου της.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε την «άμεση αντίδραση των αρχών» της Τυνησίας, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν της έρευνες των αρχών της Τυνησίας και «θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Τυνήσιων εταίρων μας κατά της τρομοκρατικής βίας».
«Απευθύνουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων της σημερινής αυτής αποτρόπαιης βίας στην Τυνησία και καταδικάζουμε με τον πιο σκληρό τρόπο την τρομοκρατική αυτή επίθεση, η οποία στέρησε τη ζωή σε αθώους Τυνήσιους καθώς και σε τουρίστες», είπε ο Έρνεστ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τις αρχές της Τυνησίας και ότι η Ουάσινγκτον «είναι περήφανη για την ισχυρή συνεργασία με την Τυνησία στον τομέα της αντικατασκοπείας και σε ευρύτερα ζητήματα ασφαλείας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος επιβεβαίωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι δύο κολομβιανοί πολίτες βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης.
«Δειλή επίθεση εναντίον όλων μας» την χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και πρόσθεσε ότι δεν «μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν γερμανοί πολίτες μεταξύ των θυμάτων», αλλά επί του παρόντος δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.