Λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής -με κύριο θέμα την ουκρανική κρίση και τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία- η Ανγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τη γερμανική Βουλή και για το ελληνικό πρόβλημα.
Μερικά σημεία από την ομιλία της:
- Δεν θα υπάρξει λύση, ούτε σήμερα, ούτε τη Δευτέρα
- Θα χαρώ να συζητήσω με τον Ελληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα στο Βερολίνο
- Εάν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη. Το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα
- Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις. Η μία πλευρά βοηθάει και η άλλη πλευρά το θεωρεί αυτό υποχρέωση (χειροκροτήματα στην αίθουσα)
- Η λύση στα ελληνικά προβλήματα μπορεί να είναι μόνο με βάση τις συμφωνίες του Eurogroup
- Η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει, η χώρα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της
Bloomberg: Η Άνγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει συμβιβασμό στις συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό στις συζητήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, για να καταλαγιάσει την όλο και πιο επιθετική ρητορική μεταξύ των δύο χωρών και να ανακτήσει τον έλεγχο της προσπάθειας να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται Γερμανό αξιωματούχο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ είναι διατεθειμένη να κάνει πολλά βήματα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, δήλωσε ο αξιωματούχος, αλλά θα πει στον κ. Τσίπρα ότι περιμένει από την Ελλάδα να παίξει με βάση τους κανόνες. Μετά από εβδομάδες διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, η καγκελάριος επιδιώκει τις διαβουλεύσεις τώρα για να επαναφέρει τη συζήτηση σε τροχιά, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι κάθε αναφορά ότι «θα δώσει τελεσίγραφο στον Τσίπρα είναι καθαρή ανοησία
Κύκλοι του Βερολίνου: Η Μέρκελ δεν θα πάρει αποφάσεις -Εμμένει στη συμφωνία του Eurogroup
Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν μιλούν από το Βερολίνο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα το μεσημέρι, δίνοντας έμφαση στο ελληνικό πρόβλημα.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ενεργειακό, ουκρανική κρίση, κυρώσεις στην Ρωσία – αυτά είναι τα θέματα που προτίθενται να συζητήσουν οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Στην πραγματικότητα όμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ένα άλλο ζήτημα, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στην ημερησία διάταξη: η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε μετά από ελληνικό αίτημα σε εξαμερή συνάντηση για το βράδυ της Πέμπτης.
Στην 6μερή και η Μέρκελ
Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο επιβεβαιώνουν μεν τη συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ σε αυτή τη συνάντηση, ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν να μετριάσουν πιθανές προσδοκίες της ελληνικής πλευράς:
«Το πλαίσιο στο οποίο ενεργούμε και το οποίο είναι για εμάς σημαντικότερο», τονίζουν πηγές της καγκελαρίας, «είναι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», στην οποία αναφέρονται «οι προϋποθέσεις για χρηματοδοτικές βοήθειες».
Με τον Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα
Ανάλογο μήνυμα στέλνουν οι αξιωματούχοι της καγκελαρίας και σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού τη Δευτέρα στη γερμανική πρωτεύουσα. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο αναλαμβάνει «διαμεσολαβητικό ρόλο» η καγκελάριος, οι συνεργάτες της διευκρινίζουν ότι η Άγκελα Μέρκελ θα κινηθεί στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup. «Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσει να συνεχισθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα. Αυτή είναι η βάση για τις αποφάσεις, οι οποίες αφορούν την παράταση του τρέχοντος προγράμματος».
Οι ίδιες πηγές, περιγράφοντας το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες των θεσμών με την ελληνική πλευρά, εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή διερευνάται «πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες».
Σύμφωνα με κύκλους της καγκελαρίας τον ίδιο διερευνητικό χαρακτήρα έχει και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Αντί της επικοινωνίας μέσω δημόσιων δηλώσεων η καγκελάριος θέλει μέσω ενός «άμεσου» και «διεξοδικού» διαλόγου σε προσωπικό επίπεδο «να καταλάβει επ' ακριβώς» τις ελληνικές θέσεις.
Κομισιόν: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή
Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν στο Βερολίνο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς είναι «σοβαρή». Οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα δεν είναι «καθόλου εύκολες» και δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε. Η κατάσταση αυτή προκαλεί στους εταίρους απογοήτευση, η οποία βρίσκει την έκφρασή της σε δηλώσεις περί Grexit. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, κανείς από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «δεν θέλει το Grexit στην ατζέντα».
Το ζητούμενο τώρα είναι τα 20 σημεία που έχουν συμφωνηθεί στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup να «γεμίσουν» ως τον Απρίλιο με «επεξεργασμένα σχέδια», «τεχνικές λεπτομέρειες» και «συγκεκριμένους αριθμούς» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για «εφαρμόσιμους νόμους».
Η Σύνοδος Κορυφής θα δώσει ώθηση για λύση
Παρότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής το γεγονός και μόνο ότι θα ζητηθεί (έστω και στο περιθώριο) θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο όλο ζήτημα, εκτιμούν κύκλοι της Κομισιόν: «Ακόμη και μια βελτίωση του κλίματος δεν είναι αμελητέα». Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν πάντως να εννοηθεί ότι το κεντρικό πρόσωπο από ελληνικής πλευράς για τη διευθέτηση του προβλήματος είναι πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αυτό σηματοδοτεί τόσο η επιμέρους συνάντηση με τους σημαντικότερους «παίκτες» της ΕΕ την Πέμπτη το βράδυ όσο και η συνάντηση του τη Δευτέρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.
Γιούνκερ: Θα εξηγήσω στον Τσίπρα αυτά που του είπα ήδη δύο φορές
Την πρόθεσή του να επαναλάβει απόψε -στη Σύνοδο Κορυφής- στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές, εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κλ.Γιούνκερ, σε πρωϊνή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1 και στον δημοσιογράφο Ζαν Πιέρ Ελ Καμπάς.
Η στιχομυθία μεταξύ Ευρωπαίου αξιωματούχου και δημοσιογράφου είχε ως εξής:
Καμπάς: Απόψε στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Για τον Γερμανό υπουργό Σόυμπλε, που είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος, τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα πλέον για την Ελλάδα. Και εσείς ο ίδιος δεν κρύβετε την ανησυχία σας. Θεωρείτε ότι η σημερινή (ελληνική) κυβέρνηση χρησιμοποιεί διαφορετικές γλώσσες; Άλλη στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα, άλλη στις Βρυξέλλες, άλλη στο Βερολίνο;
Γιούνκερ: Πρώτ΄απ΄όλα να πω ότι αγαπάω πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται.
Καμπάς: Είστε σίγουρος ότι δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη;
Γιούνεκρ: Όχι, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε.
Καμπάς: Βλέπετε, όμως, ότι έχουμε την αλληλεγγύη των μεν, αλλά όχι τη σταθερότητα των άλλων...
Γιούνκερ: Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων...
Καμπάς: Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα... Δεν υπάρχει κίνδυνος για έναν νέο σεισμό στην Ευρώπη εξαιτίας της Ελλάδας, που είναι στο χείλος της χρεοκοπίας;
Γιούνκερ: Δεν πιστεύω ότι ένας νέος σεισμός διαφαίνεται στον ορίζοντα, γιατί έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση...
Καμπάς: Εντάξει, ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Τι σκοπεύετε να πείτε απόψε στον κ. Τσίπρα;
Γιούνκερ: Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Γιούρογκρουπ το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν.
Καμπάς: Όταν η κυβέρνηση Τσίπρα ζητάει από τη γερμανική κυβέρνηση αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρείτε ότι είναι ένα ανοιχτό θέμα σήμερα;
Γιούνκερ: Όχι, είναι ένα νομικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα.