«Η Ελλάδα βρίσκει υποστήριξη για τις απαιτήσεις της για γερμανικές επανορθώσεις- στη Γερμανία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Όταν κατά περιόδους στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις επιδίωκαν επανορθώσεις από τη Γερμανία για τα εγκλήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, το Βερολίνο απαντούσε απότομα ότι το θέμα έχει κλείσει, σημειώνει το δημοσίευμα. «Αλλά η τελευταία ελληνική απαίτηση -που προβλήθηκε στο πλαίσιο μίας όλο και πιο πικρής διαμάχης με τη Γερμανία για τη χρηματοδότηση της Αθήνας από το πρόγραμμα βοήθειας- βρίσκει ένα άνοιγμα με απίθανους συμμάχους στο Βερολίνο» προσθέτει η εφημερίδα.
Δύο κορυφαία στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ- κάλεσαν την κυβέρνηση να αρχίσει συζητήσεις με την Αθήνα για τα θέματα των επανορθώσεων του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Η Γκεζίνε Σβαν, υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών για Πρόεδρος της Γερμανίας και ο Ραλφ Στέγκνερ, ένας αντιπρόεδρος του SPD, είχαν τη θέση αυτήν, όπως και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ.
«Το νομικό επιχείρημα της κυβέρνησης δεν είναι πειστικό. Αφήνει μία κακή εντύπωση ότι η Γερμανία δεν θέλει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της. Ήταν δυνατό να βρεθεί μία λύση στις γερμανο- πολωνικές σχέσεις. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει με την Ελλάδα» δήλωσε η Σβαν στους FT. H ίδια πρότεινε να είναι ξεχωριστές οι διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές απαιτήσεις, από τη σκληρή διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, αλλά δήλωσε ότι μπορεί να καταλάβει γιατί η ελληνική κυβέρνηση –«με την πλάτη στον τοίχο»- ήγειρε το ζήτημα.
Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τις ελληνικές απαιτήσεις -για επανορθώσεις και την αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου που έλαβαν οι Ναζί το 2013 από την Τράπεζα της Ελλάδος- ως κυνική τακτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το δημοσίευμα. Και σημειώνει τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «δεν θα πληρώσουν (οι Έλληνες) τα χρέη τους, προβάλλοντας γερμανικές υποχρεώσεις από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων έχει κλείσει νομικά και πολιτικά».
Ωστόσο, ο ιστορικός Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, που έχει μελετήσει το θέμα των επανορθώσεων, καταλήγει σε άλλο συμπέρασμα, λέγοντας: «Η άποψη της (γερμανικής) κυβέρνησης είναι λάθος. Το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει. Είναι ακόμη ορθάνοιχτο». Η επιχειρηματολογία του στηρίζεται από την ίδια την έκθεση της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ) του 2013, η οποία εξέτασε την ιστορία των ελληνικών ζητημάτων για τις επανορθώσεις και διαπίστωσε ότι οι διεθνείς συμφωνίες που επικαλείται η γερμανική κυβέρνηση -ως αποδεικτικό στοιχείο ότι έχει κλείσει η υπόθεση- δεν διαλύουν στην πραγματικότητα όλες τις αμφιβολίες. Η έκθεση αυτή αναφέρει ότι «δικηγόροι ειδικοί στο διεθνές δίκαιο είχαν αντίθετες απόψεις».
Η Σέβιμ Ντάγκντελεν, βουλευτής του αριστερού κόμματος Linke, που αμφισβητεί από καιρό τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τις επανορθώσεις, καλωσόρισε τη διευρυνόμενη στήριξη των ελληνικών αιτημάτων. «Είναι ντροπή ότι η κυβέρνηση αρνείται ακόμη να υποχωρήσει» δήλωσε.