Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η Ελλάδα να καταφέρει να αποπληρώσει ολόκληρο το χρέος της.
Αυτό υποστήριξε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, o Αλεξ Μπρέιζερ, διευθυντής για τη δημοσιονομική στρατηγική σταθερότητας και κινδύνων της Bank of England.
«Με κανένα ρεαλιστικό σενάριο, η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της» δήλωσε ο Μπρέιζερ ο οποίος υποστήριξε ότι είναι αδύνατον για τη χώρα μας να αποτινάξει από τις πλάτες της το τεράστιο χρέος, καθώς οι ηγέτες της δεν θέλουν να αναλάβουν το «πολιτικό κόστος» που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Κατά τον διευθυντή της Τράπεζας της Αγγλίας, η Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να έχει ένα αρκετά μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα της επέτρεψε να συρρικνώσει το βουνό του χρέους της, το οποίο για την ώρα είναι στο 176% του ΑΕΠ της, έπειτα και από το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. Ευρώ. «Θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει την αποπληρωμή του χρέους για ένα χρονικό ορίζοντα» είπε ο Μπρέιζερ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βρετανικής Βουλής.
Ωστόσο, συμπλήρωσε πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το καταφέρει. Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε: «Θα μπορούσε (ένας πολιτικός) να σηκώσει το πολιτικό κόστος που δύσκολο να το πιστέψω».
Παράλληλα, ο διευθυντής της Bank of Engalnd αναφέρθηκε και στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, εκτιμώντας πως «ένα κακό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις αυτές θα μπορούσε να προκαλέσει μία ευρύτερη επανεκτίμηση του κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
«Ξεκινάμε από μία κατάσταση, όπου οι τιμές της αγοράς εμφανίζονται να υπόκεινται πιθανόν σε μία διόρθωση» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ την Ελλάδα ως έναν μεγάλο κίνδυνο, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει έναυσμα για μία επαναξιολόγηση της αγοράς».
Οσο για ένα πιθανό «Grexit», ο Αλεξ Μπρέιζερ επισήμανε: «Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι ξέρω πόσο πιθανό είναι να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ . [...] Αν και το οικονομικό ζήτημα είναι από κάποιες πλευρές πολύ απλό -υπάρχει ένα υπερβολικό χρέος που πρέπει να αντιμετωπισθεί- ο τρόπος που αυτό αντιμετωπίζεται είναι ένα πολιτικό θέμα και δεν θεωρώ ότι μπορώ να κάνω οποιαδήποτε πρόβλεψη».
Το γράφημα με τη διακύμανση του ελληνικού χρέους από το 2006 έως το 2014