Τόμας Βίζερ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά... - iefimerida.gr

Τόμας Βίζερ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ έδωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), Αυστριακός Τόμας Βίζερ. Ωστόσο διεμήνυσε στον Ελληνα Πρωθυπουργό ότι διαφωνεί με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δηλώνει ότι όλοι συμφωνούν με τις προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εξάλειψη της διαφθοράς στην Ελλάδα, αλλά επικρίνει τις προτάσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «σαφώς δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Ως παράδειγμα αναφέρει τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, σημειώνοντας:

«Δεν μπορώ να φανταστώ, γιατί ένας ο οποίος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να ευνοηθεί με την αποπληρωμή σε εκατό δόσεις και τι έχει να κάνει αυτό με τους απλούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους, θα ήταν ευτυχείς εάν είχαν φορολογικές υποχρεώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ» όπως σχολιάζει.

Ως προς τα σενάρια για έξοδο από την ευρωζώνη; «Το γενικό σενάριο είναι ότι η Αθήνα θα παραμείνει μέρος της Νομισματικής Ένωσης» τονίζει ο κ. Βίζερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ».

«Το Grexit δεν αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει να αποκλείεται, αλλά το τελείως αντίθετο» πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, δηλώνει «απολύτως αισιόδοξος» για μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του EuroWorking Group «οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν ευελιξία, αλλά ανακοίνωσαν πως τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι αμετάκλητα, δηλαδή τα σημεία τα οποία αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατήρηση των μέτρων που θα φέρουν την Ελλάδα στον δρόμο μιας εθνικής οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές και στην ισχυρή ανάπτυξη».

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος δεν είναι εφικτή ακόμη.

«Η Ελλάδα είχε μια τεράστια ανισορροπία στα δημοσιονομικά ώστε να πρέπει να πετύχει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό,τι η Γερμανία» σημειώνει ο κ. Βίζερ. Υπενθυμίζει ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να παρουσιάσει τα προηγούμενα τρία με τέσσερα χρόνια καμία επιτυχία σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και πως εάν είχαν εφαρμοστεί θα μειώνονταν οι τιμές και θα αποτρέπονταν ένα κατρακύλημα του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, «αλλά αυτό δεν συνέβη στη διάρκεια διακυβέρνησης, ούτε του Παπανδρέου ούτε του Σαμαρά» όπως λέει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τόμας Βίζερ Euroworking Group «Grexit»
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ