Moody's: Grexit και αποπληθωρισμός απειλούν την ευρωζώνη - iefimerida.gr

Moody's: Grexit και αποπληθωρισμός απειλούν την ευρωζώνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα ενδεχόμενο Grexit και ο αποπληθωρισμός είναι οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έκθεση που πιστοληπτικού οίκου αξιολόγησης Moody's.

Στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, χαρακτηρίζονται ως σταθερές οι πιστωτικές προοπτικές των περισσοτέρων χωρών της ζώνης του ευρώ, καθώς εξισορροπούνται από τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη, τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και τις επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο οίκος αναφέρει πως 15 από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν αξιολογήσεις δημόσιου χρέους με σταθερή προοπτική. Οι προοπτικές της Ισπανίας (Baa2) και της Λιθουανίας (Baa1) μπορεί να αναβαθμιστούν, ενώ αρνητικές προοπτικές έχουν η Γαλλία (Aa1) και η Ελλάδα (Caa1).

Ωστόσο, ο οίκος ξεκαθαρίζει πως οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί, με επικρατέστερο τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα και την παραμονή της στο ευρώ. Η Moody's προειδοποιεί πως οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ είναι σημαντικοί και συνδέονται με την τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.

«Αν και η τρέχουσα διαμάχη μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της στην Ευρωζώνη δεν έχει προκαλέσει κάποιο σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα κράτη-μέλη, η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις συνολικά για την Ευρωζώνη και ειδικότερα για την περιφέρεια. Αυτό το σενάριο αναμφίβολα θα έθετε το ερώτημα για το τι πιέσεις μπορεί να προκληθούν σε άλλες χώρες, ώστε να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση, η οποία σχεδιάστηκε για να είναι αδιάσπαστη», τονίζεται στη σημερινή έκθεση του οίκου.

Οι υπόλοιποι πτωτικοί κίνδυνοι, κατά τη Moody's, συνδέονται με μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και ανάπτυξης. «Αυτό το αποτέλεσμα θα οδηγούσε σε περαιτέρω άνοδο του δημόσιου χρέους στις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, χωρίς ορατή σταθεροποίηση, ακόμη και έως το 2018», υπογραμμίζει ο οίκος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Moody's grexit Ευρωζώνη ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ