Spiegel: Γερμανοί πολιτικοί πιέζουν το Βερολίνο να αποζημιώσει την Ελλάδα για τα ναζιστικά εγκλήματα - iefimerida.gr

Spiegel: Γερμανοί πολιτικοί πιέζουν το Βερολίνο να αποζημιώσει την Ελλάδα για τα ναζιστικά εγκλήματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι σφαγές γυναικών και παιδιών, οι δεκάδες χιλιάδες απελάσεις Εβραίων στο Άουσβιτς, η οικονομική συνέπεια της Κατοχής και οι θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-44, επανέρχονται στο προσκήνιο και το γερμανικό Spiegel διερωτάται: Πώς θα διαχειριστεί η Γερμανία την ιστορική ενοχή της;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, οι εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων τάσσονται υπέρ του αιτήματος της Ελλάδας να υπάρξει αποζημίωση από την πλευρά της Γερμανίας, ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων από τη ναζιστική Κατοχή. Η Γκεζίνε Σβαν του SPD απαντάει ευθαρσώς: «Πολιτικά η περίπτωση είναι σαφής: θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα θύματα και τις οικογένειές τους. Νομίζω πως θα ήταν καλό -από τη γερμανική πλευρά- να βάλουμε σε μια τάξη τα του οίκου μας όσον αφορά το παρελθόν. Πρόκειται για την αναγνώριση ότι έχουμε διαπράξει πολύ άσχημα πράγματα στην Ελλάδα». Ο συνάδελφός της στο SPD, Ραλφ Στέγκερ σπεύδει να διευκρινίσει το εξής: «Δεν θα πρέπει να συνδέουμε την τρέχουσα συζήτηση για τις αποζημιώσεις με την κρίση του ευρώ. Θα πρέπει να λειτουργήσουν ανεξάρτητα τα δύο θέματα. Αυτός είναι ένα μέρος της συμφωνίας με τη δική μας ιστορία. Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που αν και έχουν περάσει πολλές δεκαετίες δεν έχουν λυθεί μέσω του διεθνούς δικαίου».

Κατά τον Άντον Χοφρέιτερ του κόμματος των Πρασίνων επισημαίνει: «Ηθικά και νομικά αυτό το κεφάλαιο σίγουρα θα τελειώσει. Πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αναζητήσει μια συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα. Είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει καμία σχέση με την ευρωκρίση».

Το Spiegel αναφέρε ότι η νομική υπηρεσία του γερμανικού κοινοβουλίου εκφράζει αμφιβολίες για το αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να κρατήσει τη θέση της επ' άπειρον. Κι αυτό διότι η διαφορά ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα έχει να κάνει με δύο διαφορετικά επίπεδα: Πρώτον, το αναγκαστικό κατοχικό δάνεια που σήμερα εκτιμάται ότι φτάνει στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ και δεύτερον, τα εγκλήματα πολέμου των Waggen-SS στο Δίστομο

Το θέμα των αποζημιώσεων είχε κυριαρχήσει στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, πριν από ένα χρόνο, στις συζητήσεις που είχε με τον τότε ομόλογό του Κάρολο Παπούλια, με τον πρώτο να βλέπει με συμπάθεια τις ελληνικές απαιτήσεις για αποζημίωση. Μόνο που στη συνέχεια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακολούθησε τη σκληρή γραμμή.

Σύμφωνα με την Γκεζίνε Σβαν η Γερμανία έχει, ουσιαστικά, καθήκον να σταθεί στο θέμα: «Μπορεί η δυστυχία που προκάλεσαν οι ναζί στους Έλληνες να μην βρίσκεται συνέχεια στο μυαλό των Γερμανών, ωστόσο τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες».

Από την μεριά τους οι Στέγκερ και Χοφρέιτερ θεωρούν απαράδεκτο να αναμειγνύεται το θέμα των αποζημιώσεων με τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα. Λέει ο Σβαν επ' αυτού: «Ψυχολογικά, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τη στάση της Ελλάδας, αλλά κι εμείς πρέπει να συμπεριφερθούμε με ειλικρίνεια».





Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ναζί Δίστομο πολεμικές αποζημιώσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ